Den 27 februari offentliggjordes Tech 50, listan över de mest inflytelserika personerna inom tech i Sverige 2023. Listan har tagits fram av representanter för Foundry och TechSverige och lyfter fram 50 personer som genom sina insatser bidrar till utvecklingen och synliggörandet av tech och digitaliseringens möjligheter.

Vid Tech Awards Sweden i Stockholm den 22 mars utser vi den person på listan som satt störst avtryck under det senaste året. Fem finalister har valts ut och har chansen att ta hem utmärkelsen. Här är finalisterna:

deqa abukar

Deqa Abukar, vd Bling Capital

Medgrundare till bland annat Bling Startup, som arbetar för att demokratisera entreprenörskapet, och till tävlingen Shift som riktar sig till entreprenörer i förorten. Vinnare av en lång rad tunga utmärkelser och har varit med och startat över 250 bolag. Nu även riskkapitalist med samma viktiga fokus: att lyfta de underrepresenterade och hitta entreprenörer där ingen annan letar.

erik slottner
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Erik Slottner, civilminister, KD

Digitalisering ingår inte i ministertiteln men väl i portföljen, där tunga frågor inom elektronisk kommunikation och digitalisering samsas med frågor om den statliga förvaltningen. Det är ännu tidigt i mandatperioden, men förhoppningarna och förväntningarna på hans bidrag till Sveriges och Europas digitalisering framöver är stora. En nyckelspelare med chansen att göra ett avtryck på riktigt.

marcus murray

Marcus Murray, grundare Truesec

Med tjugo års erfarenhet av informations- och cybersäkerhet syns han ofta i medier i samband med attacker, men han är också den som kunderna ringer när det värsta har skett. Med en föredömlig öppenhet delar han med sig av insikter och färsk kunskap om cyberhoten mot svenska företag och organisationer på ett tydligt och pedagogisk sätt. Och gör Sverige säkrare.

pernilla ramslöv

Pernilla Ramslöv, vd Nox Consulting och grundare CIOCO2

Konsult-vd:n som tog initiativet till CIOCO2, som samlar både branschen och it-beslutsfattare runt den livsviktiga hållbarhetsfrågan. I sin roll som vd har hon länge arbetat för att locka fler kvinnor till it-branschen och lyfta mjuka värden i företagandet. Med CIOCO2 har det starka engagemanget utökats till hållbarhet, ett efterlängtat initiativ som får idel lovord.

stina ehrensvärd

Stina Ehrensvärd, chefsevangelist Yubico

Medgrundare och mångårig vd för Yubico, vars hårdvarunycklar tagit världens it-användare ett stort steg närmare en säkrare framtid utan lösenord. Med techjättarna som både partner och kunder är Yubikey i dag en de facto-standard för tvåfaktorsauktorisering och Yubico har sprängt miljardvallen i omsättning. Lämnar nu vd-stolen för en utbildande roll som chefsevangelist.

Tech Awards Sweden går av stapeln på Sergel Hub i Stockholm den 22 mars. Där delar vi även ut priser i ytterligare fem kategorier. Här kan du läsa mer och boka din biljett till årets stora fest.