Flera EU-institutioner: EU-kommissionen, unionens råd och parlamentet, har nyligen förbjudit sina anställda att använda kinesiskägda appen Tiktok på sina mobiler. Samma beslut har fattats i USA, på federal nivå och i många delstater, och även i Kanada. Vita Huset gav härom dagen de anställda i amerikanska myndigheter 30 dagar att radera appen.

Nu har regimen i Kina uttalat sig om EU-besluten.

– EU säger sig vara den mest öppna marknaden i världen men nyligen har man vidtagit restriktiva åtgärder och blockerad andra länders företag på ett orimligt sätt, med hänvisning till nationell säkerhet. Det här kommer minska det internationella samfundets förtroende för affärsmiljön i EU. EU borde leva som de lär, respektera marknadsekonomin och rättvis konkurrens, sa utrikesdepartementets talesperson Mao Ning vid en briefing, rapporterar AP.

I Kina har kommunispartiet blockerat en lång rad utländska meddelandeplattformar och sociala medier, bland dem Youtube, Facebook, Twitter och Instagram. Även Tiktok är begränsat och finns bara i en kinesisk variant, Douyin, som inte har samma innehåll.