För en månad sedan gick Google ut och presenterade sin utmanare till Chat GPT – Bard.

Men lanseringen gick inte Googles väg. Det började med att det svar Bard gav i en marknadsföringsvideo som lades ut före eventet innehöll felaktigheter. Och de nyheter som sen presenterades var heller inte tillräckliga för marknaden och aktien dök rejält.

Allt detta har lett till intern kritik på Google där medarbetare kallat presentationen av Bard för ”brådskande”, "slarvigt” och ”o-googliga”, rapporterar CNBC.

För att möta kritiken fick de anställda i dagarna ställa frågor till ansvariga chefer vid ett internt möte. Även om just sökfunktionen varit i fokus vid lanseringen så var beskedet nu annorlunda från produktchefen för Bard, Jack Krawczyk.

Han fick en fråga om varför man tror att den första stora tillämpningen för Bard ska vara sök när den. liksom Chat GPT, är en stor språkmodell och inte en kunskapsmodell och att den visserligen är bra på att generera mänskligt klingande text men inte lika bra på att se till att texten är faktabaserad.

Och svaret kom snabbt och tydligt från Jack Krawczyk.

– Jag vill bara vara väldigt tydlig: Bard är inte sökning, säger han.

– Den magi som vi finner när vi använder produkten handlar egentligen om att vara den kreativa följeslagare som hjälper dig att vara tändstiftet för fantasi, utforska din nyfikenhet och så vidare.

Han tillade dock att man inte kan hindra användarna från att försöka använda den som en sökfunktion och att Google också tillgodoser dem som vill använda Bard för sök.

Hans svar går dock på tvärs med den ursprungliga strategin enligt medarbetare som CNBC talat med. Inför Bard-annonseringen ska Googles chefer upprepade gånger ha sagt att den teknik som företaget utvecklade internt skulle kunna integreras med sökning.