Smarta it-lösningar kan rädda miljön och hjälper oss att undvika världskonflikter. Det är Världsnaturfonden WWFs budskap när Dennis Pamlin talar på ICT Show.
– Hur ofta hörde vi Kina nämnas under valrörelsen? Eller Indien? Att bygga Sverige ur fattigdom efter andra världskriget är peanuts i jämförelse med den utmaning vi står inför nu. Vart försvann de här frågorna i valrörelsen och vart tog it-frågorna vägen? undrar Dennis Pamlin.
Enorma investeringar
Han tecknar en bild av den enorma efterfrågan på energi och olja som de stigande ekonomiska stjärnorna Kina och Indien håller på att utveckla.
Från år 2003 till 2030 förväntas Kina investera nästan 2 000 miljarder dollar i energi, enligt siffror från bland annat International Energy Agency.
När giganterna lyfter sig till västvärldens levnadsstandard kommer naturresurserna inte att räcka till. Och för att möta Kinas stigande efterfrågan på olja finns två alternativ, enligt Dennis Pamlin:
– Antingen bygger Kina långa pipelines och ett resurskrävande säkerhetssystem för att skydda oljan , eller så skapar vi smarta it-lösningar för Kinas energiförsörjning, hjälper miljön och tjänar pengar på det. Men jag ser tyvärr inte den diskussionen föras i It-Sverige i dag.
Dennis Pamlin nämner videokonferenser som ett exempel på hur smarta it-lösningar kan förbättra miljön. De sparar flygresor och därmed bränsle.
Små åtgärder hjälper
Andra exempel på enkla miljöförbättringar med it är att man har byggt in telefonsvararen i telefonen i stället för att ha särskilda apparater, samt att man deklarerar och betalar räkningar via nätet.
– Med dessa små åtgärder kan man minska koldioxidutsläppen med 50 miljoner ton per år – det motsvarar hela utsläppen från transportsektorn Finland och Österrike sammantaget.
Och går vi inte en miljövänlig väg väntar konflikter – en oundviklig effekt när allt fler ska slåss om de ändliga naturresurserna, enligt Dennis Pamlin.