En rad senatorer från båda politiska partier har nu lagt fram ett lagförslag som i praktiken skulle ge president Joe Bidens regering makten att förbjuda Tiktok i landet. Lagförslaget, Restrict Act, pekar inte ut den kinaägda appen specifikt utan har ett bredare spektrum: teknik och företag ska kunna förbjudas att verka i USA om de bedöms hota den nationella säkerheten. Lagförslaget riktar in sig på teknik från Kina, Kuba, Iran, Nordkorea, Ryssland och Venezuela.

– Hotet alla pratar om i dag är Tiktok, och hur det kan användas för övervakning av det kinesiska kommunistpartiet, eller möjliggöra skadliga påverkanskampanjer i USA. Innan TikTok var det dock Huawei och ZTE som hotade vårt lands telenät, sa senatorn Mark Warner i ett uttalande på tisdagen, rapporterar The Verge.

– Vi behöver en heltäckande, riskbaserad strategi som proaktivt tar itu med källor till potentiellt farlig teknik innan de får fotfäste i Amerika, så att vi inte spelar ”bonka bäver” och kämpar för att komma ikapp när de redan är allestädes närvarande.

Vita huset välkomnar lagförslaget, rapporterar Reuters.