Facebooks och Instagrams ägare Meta planerar att skapa en ny sociala medier-app för att dela textuppdateringar.

– Vi utforskar ett fristående decentraliserat socialt nätverk för att dela textuppdateringar. Vi tror att det finns en möjlighet för ett separat utrymme där kreatörer och offentliga personer kan dela med sig av aktuella uppdateringa, säger en talesman för Meta till Reuters.

Enligt uppgifter till den indiska nyhetssajten Moneycontrol handlar det om en app som stöder protokollet Activitypub som även Twitterkonkurrenten Mastodon använder. Appen ska ligga under Instagrams varumärke och låta användarna logga in med sina Instagram-konton.

Medan Twitter och Facebook kontrolleras av på ett och samma ställa av ett företag, är decentraliserade plattformar som Mastodon installerade på tusentals servrar, som till stor del drivs av frivilliga administratörer som kopplar ihop sina system i en federation.

Enligt Moneycontrol är det inte är helt klart om Meta redan har börjat bygga appen eller om den fortfarande är under planering. När den väl lanseras kommer blir den en av många nya Twitter-konkurrenter som lanserats sedan Elon Musk tog över den mikrobloggen förra året.