Som bekant pågår en diskussion inom EU om huruvida amerikanska nätjättar ska vara med och finansiera uppgraderingar och utbyggnad av telekomnät, såväl 5g som fiber, i unionen eftersom de står för en så stor del av trafiken.

Flera europeiska operatörer har krävt detta, medan idén avvisas av nätjättarna. EU-kommissionen håller på att utreda frågan.

Frågan blossade upp under Mobile World Congress i Barcelona, där europeiska telekomchefer svingade mot techbolagen, skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Telekomoperatörerna menar att de lägger miljarder på att dra kablar och installera antenner för att möta det allt större behovet av internettrafik, utan att motsvarande investeringar görs hos de stora techbolagen.

– Utan telekombolagen, utan nätverken, finns inget Netflix, inget Google. Vi är helt avgörande, vi är ingången till den digitala världen, säger Michael Trabbia, chefstekniker och innovationschef för franska Orange till CNBC.

I september sade Googles Europachef Matt Brittin att företaget redan investerar stora summor i infrastruktur.

Brittin uppgav att idén som dök upp redan för tio år sedan, kan störa Europas nätneutralitet och den öppna internetåtkomsten.

”Att införa en 'avsändaren betalar'-princip är ingen ny idé, och det skulle upphäva många av principerna för ett öppet internet”.

”Dessa argument liknar dem vi hörde för tio eller fler år sedan och vi har inte sett någon ny information som skulle förändra situationen”, uppgav han då.

Thierry Breton, chef för EU-kommissionens inre marknad, sade under Mobile World Congress att EU måste "hitta en finansieringsmodell för de enorma investeringar som behövs" i utvecklingen av nästa generations mobilnät och framväxande teknologier, som metaversum, skriver CNBC.