Det ökande trycket på säkerhetsmarknaden gör att startup-plattformen Vinngroup valt att dra igång cybersäkerhetsbolaget Redigo, som kommer ledas av Peo Humla, som fram till nyligen basade för cybersäkerhet på HiQ, och innan dess bland annat drivit säkerhetsbolaget Everdon, som köptes av KPMG.

– Cyberhoten blir allt fler och svårare att identifiera. Idag har de flesta företag och organisationer en lång resa kvar, för att skydda sig mot företagsspionage och manipulation av data. Samtidigt får vi allt fler uppkopplade produkter, tjänster och ökade kundkrav inom cybersäkerhetsområdet . Det är i det arbetet vi kommer in med vårt erbjudande, säger han.

På Vinngroup satsar man på att bygga expertbolag, och Peo Humla säger att han uppskattar att jobba i en miljö där de olika bolagen kan dra nytta av varandra.

– Den här plattformen med olika expertbolag ger förutsättningar på ett helt annat sätt. Det gör att man kan jobba med hela bolaget, från styrelsen till serverrummet, och då kan man verkligen bli en helhetsleverantör.

När man nu sjösätter bolaget har man runt 20 personer ombord, och enligt Redigo-vd:n har rekryteringen gått över förväntan, på en marknad där det ofta är väldigt svårt att hitta experter.

– Vi har haft idrottslivet som förebild och samlat ett antal internationellt erkända profiler, och det skapar attraktionskraft. Så vi har faktiskt lyckats anställa 20 personer på fem-sex veckor.

Peo Humla säger att de man hittat bland annat har hämtats från finansvärlden, försvarsindustrin, revisionsbolag och konsultbranschen. Från starten har Redigo folk på plats i Stockholm, Göteborg, Linköping, Örebro och Malmö, men även Finland, Polen och Norge

– Vi funkar på det sättet. Vi anställer experter. Oavsett var de sitter. Vi försöker handplocka specialister, och rekrytera genom våra nätverk.

Redigo jobbar främst mot fordons- och försvarsindustrin, men även inom traditionell industri med att säkra uppkopplade produkter. Dessutom har man kunder inom bank, finans och försäkring och man riktar sig även mot nya bolag som nyligen fått luft under vingarna.

– På nya snabbväxande bolag finns ofta ingen säkerhet alls eftersom de har fokus på annat. Men det är bland de snabbast växande bolaget som de cyberkriminella ofta finns.

Hur ser ambitionerna ut?

– Vi ska växa internationellt, och räknar med att vara mellan 50 och 75 anställda inom fem år.

För Vinngroup blir Redigo expertbolag nummer 17. Startup-plattformen grundades mitt under brinnande finanskris 2008, och vd Caroline Krensler säger att man gärna satsar i sämre tider.

– Vi gillar när det blåser. Det är då man kan göra saker,, Nu satsar vi inom ett område där vi ser ett stort behov. Vi hade ett cyberbolag tidigare, Onevinn, men det såldes för tre år sedan. Nu ser vi att behovet har ökat, tyvärr i samband med kriget i Ukraina. Våra kunder efterfrågar fler och fler tjänster inom just säkerhetsområdet, säger hon.