Den tyska statliga tågbolaget Deutsche Bahn, DB, köper Huaweiteknik för 64 miljoner euro till sitt nya ip-nät. Nätet utgör stommen i ett digitaliseringsprojekt som på sikt ska göra det möjligt för DB att fjärrstyra all tågtrafik, rapporterar Reuters.

Kontraktet skrevs redan i december men har inte offentliggjorts förrän nu. Det visar hur tyska företag fortsätter att använda Huaweis teknik i kritisk infrastruktur, trots växande säkerhetsoro på hemmaplan och varningar från USA om användningen av kinesisk teknik.

Kritiker hävdar att av Huaweis nära kopplingar till Kinas säkerhetstjänst innebär att användningen av företagets teknik skulle kunna ge kinesiska spioner tillgång till stora delar av den viktiga infrastrukturen.

Enligt DB finns det ingenting i den tyska lagstiftningen som hindrar dem från att använda tekniken, till skillnad från mobiloperatörer som måste få sina nätkomponenter godkända av den tyska myndigheten för it-säkerhet, BSI.

Inget europeiskt land har förbjudit användningen av Huaweis teknik i privata företagsnätverk, även om Sverige och Storbritannien har lagstiftat mot dess användning i 5G-nät och flera andra länder har uppmanat operatörer att undvika den.