I snart två decennier har företag och myndigheter skyndat till molnet och de möjligheter som finns där, i form av lagring, mjukvaruverktyg och säkerhet. Många förlitar sig också på molnet för sina allra mest känsliga data.

Nu har den amerikanska regeringen börjat oroa sig för att molnet blivit så stort att det håller på att bli en stor säkerhetsrisk. Det skriver sajten Politico.

Trots all den säkerhetsexpertis som finns hos molnjättarna skulle de kunna utsättas för attacker som kan drabba flera offer på samma gång: Sjukhus, hamnar, järnvägar, finansiella marknader och så vidare skulle kunna lamslås om en av de större molnleverantörerna kollapsar.

I en intervju med Politico säger Kemba Walden, som är nationell cyberdirektör, att molnet ”har blivit kritiskt för våra dagliga liv”.

– Om det störs kan det skapa stora, potentiellt katastrofala störningar för vår ekonomi och vår regering.

Molnet har helt enkelt blivit ”för stort för misslyckanden”, fortsätter hon.

– Om en enda molnleverantör går ner skulle internet kunna gå ner som dominobrickor, säger Marc Rogers, säkerhetschef på hårdvarusäkerhetsföretaget Q-Net Security till Politico.

För att hantera säkerhetsriskerna planerar nu den amerikanska regeringen landets första omfattande plan för att reglera säkerhetsrutinerna för molnleverantörer som Amazon Web Services, Microsoft, Google och Oracle.

Enligt Politico innefattar planen krav på molnleverantörerna att verifiera sina användares identitet för att förhindra utländska hackare från att använda amerikanska molntjänster. Men de planerar att identifiera och täppa till de hål som finns i regelverken i hela branschen.

Molntjänster kan också ”avlasta slutanvändarna från en stor del av säkerhetsbördan”, genom att befria dem från svåra och tidskrävande säkerhetsrutiner som att implementera patchar och programuppdateringar, säger Walden till Politico.