Microsofts nya Copilot är en AI-baserad assistent för Microsoft 365-appar. Den bygger på GPT-4 teknik som utvecklas av Open AI, som Microsoft investerat tungt i.

”Andrepiloten” visas i sidofältet som en chattbot och kan användas för att generera text i dokument, skapa Powerpoint-presentationer, tabeller i Excel eller för att få hjälp med någon annan app i Microsoft 365.

Under torsdagseftermiddagens pressvisning talar Microsoft-cheferna Satya Nadella och Jared Spataro om en revolutionerande teknik.

– Nu börjar en ny era av datoriseringen, det här kommer att frigöra en helt ny nivå av produktivitet, säger Satya Nadella. I framtiden kommer vi inte att kunna föreställa oss datorisering utan ”copilots” och naturliga språkmodeller-funktioner som hjälper oss med ifyllnader, summeringar, modifieringar, tankekedjor, granskningar och handlande.

– Det här är ett helt nytt sätt att arbeta, du kommer att kunna göra saker du aldrig kunnat göra förut, säger Jared Spataro.

Kombinerar AI med användardata

Vad är då Microsoft Copilot? Tanken är att verktyget ska kombinera den nya kraftfulla AI-tekniken i form av GPT-4 med alla användarens data som de har i Microsoft 365-apparna. Assistenten är inbäddad i Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Teams och så vidare för att hjälpa användarna att öka produktiviteten och kreativiteten, spara tid och göra nya saker.

Till exempel ska assistenten kunna skapa avancerade presentationer i Powerpoint eller generera smarta analyser i Excel, om man ber den om det. En genomsnittlig Powerpoint-användare nyttjar till exempel bara 10 procent av verktygets fulla potential, enligt pressvisningen, med den här assistenten ska de också kunna dra nytta av de andra 90 procenten.

I Teams ska assistenten kunna transkribera möten, det vill säga omvandla ljud till text, påminna om saker man kan ha missat om man gick med sent i mötet eller komma med sammanfattningar under mötet.

I Outlook ska den till exempel hjälpa användaren att ”rensa inkorgen på minuter, inte timmar”.

Under den digitala pressvisningen demonstrerades också hur den sammanfattade långa e-posttrådar och författade förslag på svar. Dessutom visade de upp en funktion som kallas Business Chat och som användarna kan ge uppmaningar till för att generera statusuppdateringar baserade på morgonmöten, e-postmeddelanden eller chattrådar. Denna ska fungera över alla appar i Microsoft 365.

Under presentationerna trycktes det också på att användarna ska ha kvar kontrollen och själva bestämma vad de de vill behålla, ändra eller skrota.

Här är Microsofts egen presentationsvideo av Copilot: