Pandemin ledde till halvledarbrist och samtidigt pågår ett handelskrig mellan USA och Kina där USA försöker hindra Kina från att få tillgång till spetsteknologi. bland annat med motiveringen att man inte vill att den ska användas av den kinesiska militären.

Detta leder nu till att det är slut med globaliseringen för chippbranschens del enligt Morris Chang, pensionerad grundare av den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC som uttalade sig under ett avanemang i Taipei som anordnades av Taiwans CommonWealth Magazine, rapporterar The Register.

– Det råder ingen tvekan om att globaliseringen är död inom chippsektorn. Frihandeln är inte riktigt lika död, men den är i fara, säger han men tillägger också att han stöder att USA bromsar Kina.

Men Morris Chang konstaterar samtidigt att en uppdelning i den globala försörjningskedjan troligen leder till högre priser och kan påverka tillgången på halvledare.

Hans uttalande liggeri linje med vad Gartneranalytikern Richard Gordon ser framåt om att världen kan bli uppdelad i ett Kina-centrerat och ett USA-Europa-centrerat nätverk av försörjningskedjor där blocken ansvarar själva för sin egen försörjning,

Läs också: Globala frihandeln ersätts av teknikmurar – hotar det it-utvecklingen?