Wipro plockar nordisk molnchef från AWS

Jennie Broström Lundmark är ny nordisk chef för moln- och infrastrukturaffären på Wipro. Hon kommer närmast från AWS, där hon bland annat jobbat med molnjättens partneraffär. Innan AWS var hon bland annat varit Sverigechef på DXC och Atos, och lett HPE:s konsultverksamhet. Men nu ska hon alltså leda den nordiska molnaffären hos den indiska konsultjätten.

– Med min erfarenhet och de senaste två årens arbete för AWS tror jag att jag verkligen kan göra en förändring och påverka Norden. Wipro har det globala företagets storlek, med en talangpool på 260 000 personer, men samtidigt den snabbhet som ett lokalt bolag har tack vare det lokala beslutsfattandet, säger hon om det nya uppdraget där hon även ser andra stora förtjänster.

– En annan sak jag verkligen uppskattar med Wipro är att 67 procent av Wipros jobbar med AP Foundation, där två tredjedelar av vår vinst går tillbaka till samhället och bättre behövande inom områden som utbildning och hälsa. Wipro är också en av grundarna av Transform to Net Zero och har åtagit sig att arbeta för hållbarhet.

Danska konsultbolaget satsar svenskt – snor trio från Columbus

Det danska e-handelskonsultbolaget Impact slog sig ifjol samman med svenska Improove. Nu utökar man den svenska satsningen genom att rekrytera en trio från konkurrenten Columbus.

Andreas Olldén är ny coo, Mattias Stark ny säljchef och Emil Svebeus ska leda enheten Composable Commerce. Alla tre tillträdde sina roller den 1 mars.

– Jag vill starta en ny tillväxtresa i ett företag med tydligt affärsfokus, bra människor och en äkta passion för kundernas framgång. Jag gillar att arbeta nära kunderna och vara en del av deras resa inom digital handel, och samtidigt använda min erfarenhet av att bygga organisationer. Marknaden efterfrågar nya partner som kombinerar ledande teknik med stort digitalt affärskunnande, säger Andreas Olldén i ett pressmeddelande.

Kasper Holst, vd för Impact Commerce Group, ser en stor potential i Sverige. Målet med satsningen är att tredubbla antalet anställda de kommande tre åren, och att öka den svenska omsättningen till över 250 miljoner kronor redan 2024.

– Som konsultbolag kan vi göra något som de andra på marknaden inte kan. Vårt koncept är att vi täcker hela värdekedjan och på så sätt skapar utmärkta tillväxtmöjligheter för våra kunder. Erbjudandet kräver den bästa kompetensen, så det är något av ett genombrott att vi har kunnat locka så tunga profiler till vårt svenska team, säger Kasper Holst i en kommentar.

VMware-profil blir partnerchef på Hashicorp

Anna-Maria Löweberg är ny partnerchef för Emea-regionen på molnbolaget Hashicorp. Hon kommer närmast från VMware, där hon varit i mer än 15 år och också jobbat som partnerchef, senast för regionen Norra Europa. Hon säger så här om vad som lockade henne till Hashicorp.

– Möjligheten att få vara med och utveckla ett partnerekosystem med innovativ teknologi som förenklar hur man bygger, hanterar, säkrar och managerar hybrid- och multi-molninfrastrukturer och applikationer.

Satsar på molnsäkerhet – de leder nya bolaget

Molnbaserade säkerhetstjänster blir allt mer eftertraktat och det har det nystartade bolaget Cloudsec tagit fasta på. Affärsidén är att erbjuda videoövervakning, passersystem, larm och IoT-sensorer i en och samma molnbaserade plattform, som ska vara integrerad mot larmcentraler i Norden.

Grundarna och investerarna bakom Cloudsec har många års erfarenhet från bland annat Cisco, Ava Security och Motorola Solution.

– Våra molnbaserade tjänster som använder den senaste tekniken, smarta regler och artificiell intelligens i kombination med kameror, dörrläsare och sensorer för full säkerhet och användarens behov i fokus. Genom smarta och tillgängliga säkerhetslösningar kan vi idag säkra känsliga ytor på helt andra sätt än tidigare och skapa trygga miljöer för alla personer som vistas på ytan, säger Hampus Lindén, som är en av grundarna, i ett pressmeddelande.

– Som ny aktör kan vi skräddarsy och anpassa våra lösningar mer flexibelt och där ser vi att vi har massor att vinna genom att förenkla och integrera tidigare komplexa system till smidigare helhetslösningar för slutkunden, säger den andra grundaren, Rickard Hammar.

De båda har ett förflutet på Ava Security, som köptes av Motorola Solutions för ett år sedan. Motorola Solutions finns också med som partner och tillverkare av de produkter och tjänster Cloudsec använder.

– Är otroligt glad och tacksam för satsningen Cloudsec gör på våra molntjänster. Vi på Motorola Solutions spår en otroligt tillväxt inom molnbaserade tjänster och bara under föregående år så förvärvade vi fyra bolag inom detta segment. Efterfrågan på molnbaserade säkerhetslösningar från svenska företag är väldigt hög och här kommer Cloudsec ha en viktig roll med sin bakgrund och expertis, säger Andrés Portillo, chef på Motorola Sales & Services.

Hon ska leda Futurice i Sverige

Martta Riihimäki blir vd för konsultbolaget Futurice i Sverige. Hon var tidigare vd på digitaliseringsbolaget NTI Sweden, men har under det senaste året varit på en seglats runt jorden och var mitt på Medelhavet när hon fick samtalet.

– Jag tvekade inte en sekund över att hoppa ombord. Futurice är en fantastisk sweet spot mellan teknologi, design och strategikonsulter med ett agilt och humant perspektiv på digital transformation. De har funnits i över 22 år men har lyckats hålla uppe en energi och drive precis som hos en startup, säger Martta Riihimäki i ett pressmeddelande.
.
– Vi hälsar Martta varmt välkommen hem, både till Stockholm från hennes seglats på havet och i synnerhet till början på hennes resa med Futurice. Jag förväntar mig att se bra saker från henne som en passionerad ledare för vår växande affär i Sverige och som en ledare för den fortsatta tillväxten för våra kunder såsom Bromma, Stora Enso och Vattenfall, säger Futurice Groups vd Simo Leisti.

Svenska molnbolaget regelrekryterar

Cleura, som profilerar sig som ett svenskt och europeiskt moln, tar in Arman Borghem som strateg och rådgivare inom regelefterlevnad i molnet. Han kommer närmast från Skatteverket, där han verkat i den tvärfunktionella molngrupp som arbetar med rådgivning i molnfrågor för myndigheten. Innan dess har han jobbat som it-upphandlare på Statens inköpscentral, en del av Kammarkollegiet.

– Jag är väldigt glad över att ansluta till Cleura som är en lyhörd, innovativ ledare på den europeiska marknaden för molntjänster. Bolaget har länge visat att det går att sätta ett likhetstecken mellan molntjänster och regelefterlevnad, säger Arman Borghem i en kommentar om sin nya roll.

– På Cleura kommer jag bidra till att göra digitaliseringsjuridiken begriplig och få fler att få upp ögonen för molntjänster som är både rättsligt hållbara och ligger i framkant rent funktionellt . En viktig aspekt handlar givetvis om rätten till privatliv och skydd av våra personuppgifter. En annan handlar om att organisationer behåller kontrollen över sin information, fortsätter han.

– Vi är mycket glada över att välkomna Arman till Cleura. Genom hans erfarenhet från molnfrågan inom offentlig sektor kommer han att bistå med mycket värdefull kunskap till Cleura både internt och åt våra kunder, säger Cleuras vd Jim Johansson.

Veckans chefsnyheter publiceras först i nyhetsbrevet Branschkollen. För att vara först med de senaste nyheterna, prenumerera här.