Lagen, Digital Markets Act, trädde i kraft i november och klassificerar bland annat onlineplattformar med mer än 45 miljoner användare som gatekeepers. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Dessa gatekeepers är företag som kontrollerar data och plattformsåtkomst och de åläggs en lista av saker som måste göras, som till exempel att göra sina meddelandetjänster interoperabla, och saker de inte får göra, som att favorisera sina egna produkter och tjänster på deras plattformar.

Det är ännu inte klart vilka företag som kommer att omfattas, utan det ska tillkännages i höst, men det går att anta att det gäller Google, Meta, Amazon, Apple och Microsoft.

Företag som Google och Apple har lobbat hårt mot lagen, med motiveringen att den skapar onödiga säkerhetsrisker för användarna och att den förhindrar företagen från att ta betalt för immateriella rättigheter som de investerat stort i.

De som motsätter sig det här kommer sannolikt att ta sina klagomål till Europeiska unionens Tribunal, som handhar mål kring konkurrenslagstiftning och handel. Det här sade ordföranden för Tribunalen Marc van der Woude under en konferens, skriver Reuters.

”Förmodligen i slutet av det här året, början av nästa år kan vi få se de första fallen och jag tror inte det kommer sluta”, sade han.