När AI-verktyg tränas för att efterlikna olika visuella stilar skrapas datamängder från konstnärers originalverk – som de äger de immateriella rättigheterna till.

Men nu har forskningsprojektet Glaze vid University of Chicago i USA utvecklat en gratis-app som ska förhindra de generativa AI-modellerna att så enkelt kunna använda sig av originalkonst för att skapa liknande konst, rapporterar Techcrunch.

Appen, som ännu bara finns i en betaversion, fungerar så att den lägger in små, nästan omärkliga störningar i konstverk och de störningarna gör att AI-modellerna inte kan läsa av konstverken korrekt. Resultatet blir att det som AI-modellen genererar inte alls blir särskilt likt den konstnärens stil.

Ben Zhao som leder forskningsprojektet säger till Techcrunch att det handlar om att försöka förstå hur AI-modellen uppfattar den konstnärliga stilen och sedan förvränga det utan att det påverkar vad vi människor ser.

– Och det visar sig att eftersom dessa två världar är så olika kan vi faktiskt åstadkomma både en betydande förvrängning i maskininlärningsperspektivet och en minimal förvrängning i det visuella perspektivet som vi människor har, säger han.