En ny granskning som The Guardian gjort har använt AI för att ta fram en röstklon som kunde användas för att logga in på tjänsterna för Australiens pensions- och skattemyndigheter.

Både tjänsterna ger användare möjligheten att logga in genom ett ”röstavtryck” som den klonad AI-rösten kunde användas för. Klonen ska varit av en av journalisterna och gjordes med hjälp av fyra minuter inspelat ljudmaterial. Märk väl att för att logga in krävs också tillgången till ett referensnummer som inte är allmänt tillgängligt.

Talespersoner för myndigheterna har kommenterat granskningen med att deras system uppdateras kontinuerligt och är att betrakta som säkert. De avböjde att kommentera om det kan bli aktuellt att göra ändringar som eb följd av The Guardians granskning.

Företaget Nuance som ligger bakom tekniken för ”röstavtrycken” har inte kommenterat granskningen direkt men refererat till ett blogginlägg där de tidigare skrivit att deras system kan upptäcka syntetiska röster i 86–99 procent av fallen, beroende på vilken teknik som används.