Flera larm har kommit senaste tiden om mer brutala ramsomwareattacker än tidigare. En ny undersökning bekräftar trenden.

Det är säkerhetsleverantören Palo Alto Networks som analyserat runt 1000 ransomwareattacker under de senaste 18 månaderna och bilden som målas upp är att angriparna blir allt aggressivare och att de allt oftare trakasserar sina offer, ofta genom telefonsamtal eller mejl till enskilda personer, i synnerhet chefer.

Dessutom blir det vanligare att de kriminella hotar att ge sig på det angripna företagets kunder.

Ofta kombinerar gängen flera metoder för att pressa offren på pengar: Kryptering av data, stöld av data, ddos-attacker och trakasserier.

Enligt undersökningen som går under namnet 2023 Unit 42 Ransomware and Extortion Report är mediankravet i utpressningarna nästan sju miljoner kronor samtidigt som medianen för lösensummor som faktiskt betalas ligger på 3,7 miljoner.

Det finns dock exempel på krav som varit så höga som 70 miljoner kronor.

Minst 13 av fallen i undersökningen gäller svenska företag och offentliga verksamheter, uppger Palo Alto Networks i ett pressmeddelande.

– Vi ser att ransomwareligorna går allt längre när de hotar sina offer för att öka möjligheterna att få betalt. I vart femte fall förekommer trakasserier som en del av utpressningen. Det kan till exempel handla om att utnyttja stulen kundinformation för att understryka allvaret i hotet och driva igenom sina krav, säger Åsa Edner, Sverigechef på Palo Alto Networks.