Totalt kan tre av fyra svenskar tänka sig att omskola sig till ett yrke där det i dag råder brist. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Manpower och där drygt 2 400 svenskar deltagit.

Och de bristyrken som intresserar svenskar mest finns inom techbranschen – systemanalytiker, systemutvecklare och it-arkitekt hamnar i topp. Drygt var femte uppger att de kan tänka sig att omskola sig till något av de jobben.

Intresset för it-yrkena är något större hos männen än kvinnorna men skillnaden är liten.

– Kompetensbristen är det största hindret för it-branschens fortsatta utveckling. Därför är det glädjande att så pass många svenskar är intresserade av att vidareutbilda sig för att möjliggöra ett techjobb. Det här skapar förutsättningar för att attrahera fler medarbetare och mer kompetens till branschen, säger Michael Egnell, vd på Experis Sverige som ingår i Manpowergruppen.

Efter systemutvecklare och it-arkitekter är polis det yrke som flest svenskar kan tänka sig att omskola sig till – men det är betydligt färre som lockas av det, bara 14 procent.

It-jobb ligger i topp av de bristyrken som svenskar kan tänka sig att vidareutbilda sig till. Mer än var femte lockas av jobb som systemanalytiker, systemutvecklare eller it-arkitekt.