Databricks, där svenske Ali Ghodsi är grundare och vd, har visat upp hur företag kan skapa egna Chat GPT-liknande verktyg med enkla medel. Med AI-modellen Dolly har Databricks använt en befintlig open source-språkmodell, och tränat den att kunna följa instruktioner likt Chat GPT på bara en halvtimme, med en enda dator.

Dolly, som nu släpps som öppen källkod, är en mindre AI-modell än exempelvis GPT-3 (6 miljarder parametrar mot GPT-3:s 175 miljarder parametrar) men enligt Databricks uppvisar Dolly en förvånande hög grad av Chat GPT:s förmåga. Det skriver företaget i ett blogginlägg.

Ali Ghodsi säger till Reuters att det handlar om att demokratisera tekniken och att visa att det går att träna AI-modeller utan enorma resurser eller datorkraft.

– I framtiden kommer alla ha sin egen modell, som de kan träna på riktigt och som de kommer kunna göra bättre. På det sättet behöver man inte heller ge sina data till någon annan, säger Ali Ghodsi.

– Jag tror att i slutändan kommer de här modellerna göras mindre och mindre och mindre, och de kommer att vara open source. Alla kommer att ha dem.

Databricks grundades i San Francisco för 10 år sedan och värderades vid sin senaste finansieringsrunda till 38 miljarder dollar.