Både AI-tillämpningar som Chat GPT och kryptovalutor tar stora datorresurser i anspråk, men det är bara en av teknikerna som tillför något av värde. Det säger Michael Kagan, teknikchef på chippjätten Nvidia som historiskt tjänat stora pengar på att sälja grafikkort till krypto.

– Alla de här kryptogrejerna, de krävde parallellism, och Nvidia är bäst på det så folk programmerade dessa för de här syftena. De köpte massor av grejer, men till slut kollapsade det, för det tillför ingenting användbart till samhället. AI gör det, säger Michael Kagan i en intervju med The Guardian.

Trots det stora intresset för att använda Nvidias processorer för krypto har företaget inte alltid välkomnat detta, bland annat släpptes 2021 mjukvara som begränsade hur Nvidias grafikkort kunde bryta kryptovalutan Ethereum.

– Jag har aldrig trott att krypto är något som gör något bra för mänskligheten. Du vet, folk gör knäppa saker, och de köper dina grejer och du säljer dina grejer. Men du ställer inte om hela företaget för att stödja vad det nu är, säger Michael Kagan.