Under gårdagen gick Microsoft ut med att de börjar rulla ut en ny snabbare version av Teams-appen för Windows till kommersiella kunder i ett förhandsvisningsprogram.

Programvaran kommer att göras tillgänglig för alla kunder under året, och Microsoft utlovar också nya versioner av Teams för Mac och webben senare i år.

Därmed bekräftas de uppgifter om en ny version av Teams som har cirkulerat tidigare i år. Den nya versionen innehåller uppdateringar som syftar till att förenkla Teams och göra appen snabbare och mer flexibel att använda.

I en bloggpost kallar Microsoft lanseringen för ”nästa kapitel i berättelsen om Teams” och att det rör sig om en ”omformning av Teams från grunden”.

”Den nya appen bygger på en grund av hastighet, prestanda, flexibilitet och intelligens – och ger upp till två gånger snabbare prestanda samtidigt som den använder 50 procent mindre minne, så att du kan spara tid och samarbeta mer effektivt”.

Uppdateringarna ska också lägga grunden för banbrytande AI-drivna funktioner som Copilot för Microsoft Teams.

Microsoft understryker i bloggen att deras ledstjärna i arbetet med nya Teams har varit att göra programmet dubbelt så snabbt samtidigt som bara hälften av systemresurserna används. För att uppnå det har de fått gå igenom hela plattformen för att optimera data-, nätverk-, chatt- och videoarkitekturen för hastighet och prestanda.

Appen ska också bli lättare att använda. Det ska bli enklare och kräva färre klick att hålla koll på aviseringar, söka efter information, hantera meddelanden och organisera kanaler.

Att göra Teams mer flexibelt har också varit prioriterat, skriver Microsoft, och syftar på att många kunder har organisationer som spänner över flera konton. Här har de förbättrat autentiseringsmodellen, synkroniseringen och aviseringssystemet för att skapa en mer sömlös upplevelse.

I stället för att behöva logga in och ut från olika konton ska användare nu kunna vara inloggad på alla, och kunna ta emot aviseringar oavsett vilket konto man för tillfället använder.