Vi har tidigare skrivit om att isländska Atnorth satsat stort på att etablera sig i Akalla i Stockholm för att locka europeiska kunder. Dels har man haft en profil inriktad på high performance computing, HPC, men bolaget har även lagt mycket krut på hållbarhetsdelarna.

Nu har den franska bankjätten BNP Paribas valt att flytta delar av sin it-infrastruktur till Akalla. Flytten beskrivs som en del i att uppdatera och utöka sina servrar för HPC, med ett nav för applikationer som används för att beräkna positioner och risker på de finansiella marknaderna.

Redan 2018 valde banken att flytta till Island, vilket ska ha ökat den totala kapaciteten med nästan 30 procent, samtidigt som banken meddelar att det innebar en minskning av energiförbrukningen med mer än 50 procent och minskade koldioxidutsläpp med 85 procent. Och det är för att fortsätta på det spåret man nu flyttar till Sverige.

– Samarbetet har bidragit till att vår it-drift ska kunna vara så hållbar och koldioxidneutral som möjligt, vilket är helt vitalt för vår affärsverksamhet. Vi har sett fantastiska resultat sedan vi valde att flytta datakörningar till Atnorths datacenter på Island för fem år sedan, säger Alexis Carrion, som är globalt ansvarig för Data Centers på BNP Paribas i ett pressmeddelande och konstaterar vidare:

– Eftersom vi vill öka vår kapacitet för distribuerade datakörningar är Atnorths datacenter en självklar lösning för oss som också stämmer med våra riktlinjer för hållbarhet och effektivitet.

I Sverige har Atnorth satsat stort på värmeåtervinning och enligt datacenterbolaget är anläggningen byggd för att ge lägsta möjliga koldioxidavtryck. Inte minst tack vare samarbetet med Stockholm Exergis fjärrvärmesystem.

– Partnerskapet med BNP Paribas ligger helt i linje med vårt mål att erbjuda miljömässigt hållbara anläggningar för storskaliga högkapacitetstjänster. BNP Paribas har återigen visat ett tydligt ledarskap när det gäller att minska sin miljöpåverkan och satsa på ansvarsfull it-planering och driftsättning. Genom åren har företaget visat att fokus på hållbarhet både resulterat i det bästa utfallet för miljön och för affärerna, säger Gisli Kr, cso på Atnorth.