Den tyska konkurrensmyndigheten Bundeskartellamt har tidigare granskat Googles moderbolag Alphabet och Facebooks ägare Meta. Nu har turen kommit till Microsoft, där myndigheten ska titta om bolaget är ”av största betydelse för konkurrensen på marknaderna". Det har man tidigare landat i att Alphabet och Meta varit.

Orsaken är att Microsoft är starka inom så många olika områden, med Teams inom videokonferenser, Azure och Onedrive i molnet, i spelvärlden med Xbox. Linkedin och Bing med alla nya AI-applikationer är andra exempel.

– Ett sådant beslut skulle göra det möjligt för oss att vidta åtgärder i ett tidigt skede och förbjuda eventuella konkurrensbegränsande metoder, sade Andreas Mundt, ordförande för Bundeskartellamt om granskningen av Microsoft till Reuters.

Det här är det första steget av två i myndighetens process, och det kommer ännu inte innebära någon bedömning av specifika metoder i företaget, uppger Bundeskartellamt i ett uttalande.

Microsoft har kommenterat saken via en talesperson:

"Som stort teknikföretag är vi medvetna om vårt ökade ansvar för att stödja en sund konkurrensmiljö. Vi kommer att samarbeta konstruktivt med Bundeskartellamt när de ser över vår roll på de digitala marknaderna", skriver bolaget.