Google Cloud kritiserar avtal som Microsoft har ingått med europeiska molnleverantörer och menar att dessa bara gynnar Microsoft och inte löser de bredare frågorna om licensvillkor. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Google Cloud-chefen Amit Zavery vill nu att EU:s konkurrensmyndigheter ska undersöka saken.

Reuters skriver att Microsoft erbjudit sig att ändra sina metoder i avtal med flera mindre konkurrenter – som i sin tur kommer att avbryta sina klagomålsprocesser om bristande konkurrens. Det här gör att en EU-utredning undviks.

I en intervju med Reuters säger Zavery att Microsoft ”definitivt har en väldigt konkurrensbegränsande hållning i molnet” och menar att de utnyttjar sin dominans både i on-prem-miljöer och med Office 365 och Windows, och knyter i hop dessa med molnplattformen Azure. Därmed får kunder svårt att välja andra alternativ, menar han.

”De köper selektivt ut de som klagar och gör inte de här villkoren tillgängliga för alla”, säger han i intervjun.

Zavery menar att tillsynsmyndigheter bör titta på de här frågorna ur ett helhetsperspektiv. Man måste lösa det breda problemet, ”inte enskilda leverantörers problem”, säger han.

I ett svar hänvisar Microsoft till en bloggpost från Microsoft-chefen Brad Smith i maj förra året, där han skriver att företaget ”har en hälsosam andraposition på molntjänster med något över 20 procent av marknadsandelen globalt”.