En anonym visselblåsare har läckt ut tusentals sidor med hemliga dokument, som fått samlingsnamnet Vulkanfilerna, till flera medier som påstås innehålla detaljerad information om flera cybervapen som Ryssland sitter på.

Visselblåsaren ska samarbetat med Der Spiegel, Paper Trail Media, The Guardian, ZDF, Der Standard, Swiss Tamedia Group, The Washington Post, Süddeutsche Zeitung och Le Monde, vilket nu lett till flera publicerade artiklar.

Dokumentens legitimitet ska bekräftats av fem västerländska säkerhetsmyndigheter samt det Google-ägda säkerhetsföretaget Mandiant som säger att de förmodligen är äkta.

The Guardian skriver att dokumenten är läckta av en visselblåsare som är arg över kriget i Ukraina. De skildrar flera olika saker.

Det huvudsakliga är en koppling mellan det ryska it-företaget NTC Vulkan och flera ryska säkerhetsmyndigheter som FSB, GRU och SRV och delar av den ryska militären vars hackaroperationer NTC Vulkan ska ha hjälpt till med.

Dokumenten beskriver också en rad olika ryska hackarverktyg som det ökända skadeprogrammet Notpetya, Scan-V som kan skanna internet efter sårbarheter och spara dem för senare användning, Amezit som kan kontrollera information online för att styra allmänhetens åsikter och Krystal-2B som är en träningsplattform för att utföra koordinerade attacker med Amezit.

Flera av hackarverktygen ska ha varit inblandade i olika cyberattacker. Så som flera strömavbrott i Ukraina och störningar av OS i Sydkorea.

Dokumenten ska också visa kopplingar mellan NTC Vulkan och den ryska hackargruppen Sandworm. De innehåller också kartor över USA:s energiinfrastruktur och Schweiz kärnkraftverk.

NTC Vulkan har själva inte kommenterat dokumenten.