Om unga techtalanger får välja så vinner företag som satsar på kontinuerlig kompetensutveckling – 47 procent av dem anser att det är bland de tio viktigaste aspekterna i arbetslivet.

Det visar undersökningen Tech Talent Report som är framtagen av Nexer Tech Talent tillsammans med Kairos Future och där 500 unga studerande eller yrkesverksamma inom tech tillfrågats i en enkät kombinerat med djupintervjuer.

Mjuka förmågor som kreativitet, driv, ledarskap och sociala kompetenser ligger högst på listan av framtidskompetenser hos en klar majoritet, 73 procent.

Däremot så uppger bara 10 procent att företagen ska ha tillväxt och lönsamhet som sitt främsta utvecklingsfokus – i stället vill 50 procent lyfta medarbetarnas välmående och kompetensutveckling som främsta fokus.

Och det kan vara värt att fundera på för de företag som vill behålla unga techproffs eftersom så mycket som 54 procent av dem planerar att byta jobb under det närmaste året.

– Ett bolags utveckling, innovation och tillväxt är beroende av att lyckas attrahera och behålla framtidens spetskompetens. Att vara lyhörd inför techtalangers behov och vad de ser som eftertraktat på en arbetsplats är därför avgörande för att företag ska vara konkurrenskraftiga. Den nya generationen är medveten, värderingsstyrd och har en tydlig uppmaning till framtidens arbetsgivare: främja kompetensutveckling och erbjud ett hållbart arbetsliv, säger Pernilla Johansson, vd på Nexer Tech Talent i en kommentar.