Detta enligt en undersökning från Bitdefender, 2023 Cybersecurity Assessment report, rapporterar The Register.

Undersökningen är gjord bland stora företag i USA, EU och Storbritannien och visar vidare att hälften av organisationerna drabbats av en dataläcka senaste året.

Att döma av rapporten är tystnadskulturen särskilt stark i USA, där 70,7 procent uppger att de blivit tillsagda att inte rapportera säkerhetsincidenter. USA är också det land som varit hårdast drabbat av dataläckor, där tre av fyra respondenter uppger att de drabbades av ett intrång av något slag.

30 procent av de svarande globalt svarar att de följde order och inte rapporterade, trots att de visste att det borde ha gjorts. I USA var den siffran över 54,7 procent.

54 procent av de svarande globalt säger att de varit oroliga för att deras organisation riskerade rättsliga påföljder på grund av att de hanterat ett säkerhetsintrång fel. I USA var siffran ännu högre, 78,7 procent.

– Rapporten visar att organisationer står under ett enormt tryck för att kämpa med föränderliga hot som ransomware, nolldagarssårbarheter och spionage. Samtidigt kämpar de med komplexiteten i att bredda säkerhetstäckningen över olika miljöer och med den rådande kompetensbristen, säger Andrei Florescu, produktchef på Bitdefender Business Solutions Group.

Undersökningen gjordes bland 400 it-säkerhetsproffs.