Med nya AI-verktyg har det blivit allt lättare att generera musik som låter som etablerade artister, exempelvis där en känd artist framför en låt i en annan artists stil. Detta gillas inte av skivbolagen som äger rättigheterna till artisternas musik.

Financial Times rapporterar att ett av de största skivbolagen, Universal Music Group som kontrollerar en tredjedel av musikmarknaden globalt, nu kräver att streamingtjänster som Spotify och Apple Music gör sitt för att hindra detta. Mer specifikt handlar det om att skivjätten vill att musiktjänsterna stryper tillgången till AI-system som använder musikkatalogerna för att träna upp sig.

”Vi har blivit medvetna om att vissa AI-system kan ha tränats på upphovsrättsskyddat innehåll utan att ha erhållit nödvändiga tillstånd från eller betalat ersättning till de rättighetsinnehavare som äger eller producerar innehållet. Vi kommer inte att tveka att vidta åtgärder för att skydda våra rättigheter och våra artisters rättigheter”, skrev Universal Music Group i ett mejl till streamintjänsterna nyligen, enligt FT.

Varken Spotify eller Apple Music har kommenterat saken. En talesperson för Universal Music Group säger till FT:

– Vi har ett moraliskt och kommersiellt ansvar gentemot våra artister att arbeta för att förhindra obehörig användning av deras musik och för att hindra plattformar från att ta emot innehåll som kränker artisters och andra upphovsmäns rättigheter. Vi förväntar oss att våra plattformspartners vill förhindra att deras tjänster används på ett sätt som skadar artisterna.