Det var på långfredagen som it-systemen på Åbro Bryggeri i Vimmerby plötsligt började stängas av.

– Vår produktion var igång när vi märkte att systemen inte funkade som de skulle och började gå ner både internt och externt och vi fick stänga ner hela företaget, säger vd:n Henrik Dunge.

Och det stod snabbt klart att det handlade om en ransomwareattack där angriparna begärde lösensumma.

– Angriparna skrev ut en massa från skrivarna som de hade hackat men vi brydde oss aldrig om att ta reda på vad de begärde.

Henrik Dunge konstaterar kort att de heller aldrig övervägde att betala.

Efter att ha arbetat hårt tillsammans med externa experter i en vecka lyckades Åbro få igång alla systemen i fredags, då hade det gått en vecka.

– Vi är en processindustri och mycket digitaliserade så när alla system går igång så uppstår följdfel oavsett orsaken till att de varit avstängda. Så vi fick köra igenom alla linjer för att se att allt funkade.

Var ni förberedda på en sådan här typ av händelse så att ni hade en plan?

– Vi är förberedda på det mesta, både naturliga och onaturliga händelser, men en sådan här kriminell handling är man inte direkt förberedd på. Men vi agerade ganska snabbt.

Exakt hur attacken gått till är inte klarlagt ännu – fokuset har legat på att få igång produktion. distribution och försäljning igen.

– Men vi ska titta på hur, var och när det hänt för att kunna förhindra det i framtiden. Vi kommer att bli ett mer slutet företag där tillgång till vissa data kommer att begränsas, säger Henrik Dunge.

Hur mycket attacken har kostat Åbro är oklart fortfarande. Men det handlar både om att det gått åt mycket arbetstid för att få upp it-systemen och att man tappat försäljning på marknaden.