De stora pc-leverantörerna har länge pratat om hållbarhet, men samtidigt har affärsidén och målsättningen i stort sett varit densamma, att sälja så många datorer som möjligt. Men det kanske inte alltid kommer vara så. Det filas nämligen på nya pc-koncept, som kan komma att ändra en hel del på hur pc-marknaden fungerar.
Ett exempel på det är Dells Luna-koncept, där man har tagit fram en ny typ av dator, som består av tio utbytbara delar. Något som skulle kunna innebära att man inte alltid behöver köpa en ny dator utan kan byta ut specifika delar vid behov.
Dell började titta på konceptet redan 2019 och nu har det så sakteliga konkretiserats. Än så länge finns inga datorer till försäljning men på svenska Dell har man nu en Luna-dator på plats, och Mats Jentzen, försäljningschef för klientlösningar på Dell, är mycket glad över att kunna visa upp den nya datorn.
– Vi vill se hur marknaden tar emot den här typen av produkter. Den har en design för återvinning, det här är ett sätt att förlänga livscykeln på datorn. Tanken är att du ska kunna byta ut den del som har gått sönder, säger han och berättar att han uppskattar konceptets hållbarhetsprofil, som skulle kunna ge riktigt stort avtryck på sikt.
– Ska vi få ett annat resultat framöver måste vi tänka annorlunda och det här är en väldigt spännande tanke. Kan man minska antalet nybyggda datorer på det här sättet och få fler datorer i omlopp skulle det göra mycket. 80 procent av koldioxidavtrycket från en dator kommer när den tillverkas. Tar man till exempel en server kommer 80 procent av avtrycket från användandet.
Tio utbytbara delar
Det finns även andra hållbarhetsdelar i Dells projekt. Att testa nya material där det är möjligt har också varit en viktig del. Om man tittar på själva datorn så består den av tio delar, som utgörs av två högtalare, ett batteri, ett moderkort, en fläkt, en skärm, ett tangentbord och samt två snäppfästen, där ett är för tangentbordet och det andra för bildskärmen. Och tanken är att det ska vara enkelt att plocka isär och byta delarna själv.
– Den ska gå att ta isär och sätta ihop på en minut, säger Mats Jentzen och påpekar även en annan väsentlig skillnad mot klassiska datorer.
– Det är ungefär 400 skruvar i en vanlig notebook. Här finns det inte en enda skruv.
En modulär dator av den här typen skulle som sagt kunna innebära ett helt nytt sätt att mäta pc-marknaden framöver. Mats Jentzen betonar dock att Luna-projektet tagit ganska lite hänsyn till just försäljningspotential och marknad, utan att det mer har handlat om att ta fram nya idéer.
– Där vi befinner oss nu har tillväxt inte varit den stora drivkraften. Huvudsyftet har varit att göra något annorlunda. Det finns en klar distans till när det här blir en standard i världen, man behöver ta det i vissa steg. Men det här är första gången man har annat fokus än att bara släppa nytt. Man har kunnat laborera med material, och det är också en viktig del att man inte ska behöva få sämre prestanda för att man väljer ett annat alternativ. Det är där en stor del av balansgången ligger, säger han.
När tror du att man kan köpa den här typen av dator?
– Det är svårt att säga. Redan i år har vi produkter som påverkats av den. Men det brukar ta två-tre år att ta fram en ny produkt, så inom ett till två år är det nog en större del av våra produkter som är inspirerade av koncept Luna.
Både miljö och service
Och det är inte bara hos Dell det filas på nya hållbara initiativ. På Lenovo står arbetet med det som kallas environmental, social and governance, ESG, högt på agendan. Marco Andresen, som är operativ chef på Lenovo Intelligent Device Group, säger dock att man inte har börjat skylta med någon dator med utbytbara delar lika tydligt än.
– Vi har ganska många projekt som pågår bakom kulisserna, som handlar om samma sak men inget färdigt att lansera. Vi har inte valt att visa upp det än, säger han och ger några exempel på vad som händer där.
– Vi diskuterar allt utifrån hur vi kan återanvända delar av datorer till processer för själva byggandet. ESG-tänket är väldigt stort i allt. Det finns inte en enda produkt idag som inte har ett ESG-budskap i sig. Nu är det med i produktutvecklingen på ett helt annat sätt än tidigare. Vi tittar också mycket på material, där man numera tänker över varje liten del för sig.
Han tror också att det kan finnas en framtid i byggsatsdatorer av den typ som Dell visat upp.
– Det är två aspekter i det. Det ena är den rena miljöaspekten, men servicesidan är också en viktig aspekt. Att man ska kunna serva en dator mer på egen hand. Det är smidigare om något skulle hända eller om du vill köpa en del för att uppgradera din dator. Så på det sättet kan man hantera två utmaningar på samma gång.
Hur tror du att det kommer påverka pc-marknaden om man börjar sälja delar av datorer utöver bara nya datorer?
– Det blir mer än bara en device. Datorn försvinner inte, men det nya är att man också kommer få helt nya behov som vi inte ens vet om idag. Så jag är inte orolig för att det inte kommer uppstå en marknad. Vi kommer kanske inte mäta antal enheter på samma sätt som idag, utan det kommer vara något mer.
Att de stora pc-tillverkarna tittar allt mer på hållbarhetsaspekter drivs inte bara inifrån. Marco Andresen säger att ett minst lika stort tryck kommer utifrån.
– Det drivs på från både tillverkare och köpare. Kunderna vill också köpa hållbart, så det kommer bli en konkurrensfördel för den som ligger längst fram i det arbetet.