Svenska Monterro har som uttalad nisch att investera i nordiska SaaS-bolag, och bolaget letar ständigt efter nya företag. Under de kommande veckorna kommer det knappast saknas kandidater, eftersom man nu ger sig ut på en nordisk turné, där man ska besöka 32 städer i fyra länder.

– Vi började i förrgår i Linköping, och igår var vi i Växjö och Jönköping och idag är det Helsingborg, Lund och Malmö, säger Gustav Lagercrantz, vd på Monterro och ser fram emot att komma till olika delar av Norden.

– Vi ska åka till totalt 32 orter. Vi börjar i Sverige, sedan Danmark och upp genom Norge och sedan in i Sverige igen och därefter in i norra Finland. Den 16 maj är sista stoppet.

The Nordic Software Tour, som man döpt turnén till, görs i samarbete med techrådgivare från revisionsjätten EY, den legala rådgivaren White & Case samt SaaS-bolaget Planhat, som levererar en plattform för att vårda och utveckla kunder.

– Vi har tagit in partner som är relevanta för mjukvarubolagen.

Blir det inte lite mycket att ta tre städer på samma dag, hur går det till?

– Det är olika event på orterna, det kan vara frukost, lunch eller AW. Vi samlar det community som finns av SaaS-bolag, med grundare, vd eller någon annan från c-level. I Linköping var det mycket nätverkande, där man kunde dela med sig av kunskaper och erfarenheter.

På senaste tiden har det varit ovanligt lugnt i den svenska it-branschen, där det gått betydligt längre mellan förvärven än vanligt. Den främsta anledningen till det är så klart att pengar blivit betydligt dyrare efter att räntorna höjts.

Är det lite dålig tajming att ge sig ut nu i sämre tider?

– Snarare tvärtom. Det är mer relevant än någonsin under tuffare tider, säger Gustav Lagercrantz.

– Det blir lätt att man stirrar sig blind på krisrubriker, men en väldigt stor del av mjukvarubolagen går fortfarande bra, och investeringar är kanske den del som påverkas mest när det är dyrt och svårt att få tag i kapital.

Han säger också att de tuffare tiderna märks på hur bolagen profilerar sig.

– Det har skett ett tydligt skifte. Tittar vi tillbaka två år var det extremt mycket fokus på tillväxt. Nu är det betydligt mycket mer medvetenhet om lönsamheten. Nu ligger fokus på de bolag som lyckats generera vinst över tid, det handlar inte bara om tillväxt till vilket pris som helst.

Där kommer också samarbetet med Planhat in, eftersom kundnöjdhet blir extra viktigt när det blåser lite hårdare ekonomiska vindar.

– För två år sedan var det också enormt mycket fokus på att skaffa nya kunder. Nu handlar det mer om att ta hand om de kunder man redan har, och jobba med dem, och även se över och jobba med sin prissättning.

Hur har ni marknadsfört er inför turnén, vet alla bolag att ni kommer?

– Vi har marknadsfört det i våra egna kanaler. Vi har haft förmånen att jobba med det här ett tag och pratar med cirka 200 mjukvarubolag per år, så vi har bjudit in många bolag.

Ligger fokus på att hitta nytt eller fördjupa tidigare relationer?

– En kombination. Alla bolag har vi inte hittat än. Det här ger en möjlighet att nätverka och lära känna. Det blir som en liten communityträff på orten, som är uppskattad av deltagarna. I Linköping var kanske den vanligaste kommentaren ”Wow, vad kul att träffa alla mjukvarubolag i Linköping”. Och för oss är det en möjlighet att knyta relationer. Vi vet att det finns så många spännande bolag som löser problem där ute, och de finns inte nödvändigtvis i storstäderna.

Hur många nya bolag hoppas ni hitta?

– Vår förhoppning är att träffa över tusen entreprenörer och bolag. Tittar man på de investeringar vi har gjort är den snittiden från att vi lär känna bolaget till att vi gör en investering fyra år. Vårt arbete är långsiktigt och relationer vi påbörjar nu kan vara de affärer som görs om några år.