Det har varit en hel del mjukvara att hålla reda på inom Falck, som har 25 000 anställda på fem kontinenter. Att koncernen har mer än 40 olika system förklaras med att man genom åren köpt på sig ett stort antal bolag. Men nu ska den stora floran av ekonomisystem ersättas av ett enda ERP-system, Oracle Cloud Fusion.

– Målet är att ha ett enda finansiellt infrastruktursystem för hela koncernen, säger företagets ekonomichef Christian Baltzer till danska Computerworld och konstaterar att det behovet finns.

– I dag har vi mer än 40 olika finansiella system, men det antalet kommer nu att reduceras till ett enda system. Jag tror att du kan nämna nästan vilken leverantör som helst och nämna en version av ett av deras system och du kommer att hitta det hos oss.

Ekonomichefen tar Sverige som ett tydligt exempel. Här har Falck fem olika system, och han poängterar att det gör all utveckling dyrare.

– Problemet är att när man utvecklar en lösning här måste man integrera den med fem olika system, vilket är en stor kostnad. Det innebär också att man måste bygga in en massa trådar och lim i sin it-arkitektur som egentligen inte borde finnas där, konstaterar han till Computerworld.

– Det viktigaste för ett företag är inte hur billigt man kan integrera ett system. Det är ännu viktigare hur bra man kan implementera och därefter ta sig ur det igen. Och om man behöver ett nytt betalsystem är det billigare om det bara behöver integreras med ett enda redovisningssystem och inte med tio olika redovisningssystem.

Det är alltså Oracle Cloud Fusion som gäller framöver. Christian Baltzer säger att Falck kom fram till det efter att ha gjort en lång och grundlig undersökning av marknaden.

– Vi har tittat på vårt globala fotavtryck, vårt globala upplägg, och jämfört det med de funktioner vi behöver. Under processen har vi gått igenom alla leverantörer och hittat vad vi ser som den rätta tekniska lösningen, säger han.