Införandet av ett digitalt journalsystem för militära veteraner i USA har stoppats på obestämd tid, rapporterar The Register.

Redan i oktober förra året sköts pågående installationer upp till juni i år. Det beslutet togs efter att det visat sig i en utfrågning i senaten i juni förra året att det nya vårdsystemet från Oracle Cerner hade skadat nästan 150 patienter på ett sjukhus i Washington.

Problemet var att vissa beställningar från vårdgivare skickades till en kö som ingen kände till. Det innebar att de inte följdes upp vilket drabbade de patienter vars ärende hamnade där.

Nu ska det ske en större omställning av programmet enligt det departement som ansvarar för USA:s militärveteraner, Department of Veterans Affairs.

– Vi har hört från veteraner och VA-läkare att den nya elektroniska patientjournalen inte uppfyller förväntningarna – och vi håller Oracle Cerner och oss själva ansvariga för att få ordning på detta, säger Denis McDonough på departementet.

Det var i juni förra året som Oracle köpte Cerner för 28,3 miljarder dollar. Avtalet med de amerikanska veteranerna är värt tio miljarder dollar och innebär att Cerner ersätter system som i vissa fall är 40 år gamla.

Cerners system Millennium införs just nu i Region Skåne och Västra Götalandsregionen och även här har projekten försenats – enligt Cerner har det tagit ungefär tre gånger så lång tid som de inblandade räknat med.