Många länder, bland annat Sverige, har de senaste åren stängt ute kinesiska telekomleverantörer från utbyggnaden av 5g-näten av säkerhetsskäl. Tyskland har dock hittills valt en annan väg och tillåtit både Huawei och ZTE i sina nät.

Men i mars meddelade tyska myndigheter att alla komponenter från Huawei och ZTE ska säkerhetsgranskas, i vad som betraktas som en helomvändning i frågan.

Nu rapporterar nyhetssajten Politico vad som ligger bakom att Tyskland nu byter fot och det handlar om en enskild komponent. Enligt sajtens källor har säkerhetsmyndigheterna berättat för en kommitté i parlamentet att hela granskningen triggades av upptäckten av en komponent för energihantering. En komponent som enligt säkerhetstjänsten i värsta fall skulle kunna användas för att sänka hela 5g-nätet.

Tyska inrikesdepartementet säger till Politico att man inte kommenterar hemligstämplad information, och en talesperson för Huawei säger till sajten att företaget inte informerats om några risker kopplade till någon komponent för energihantering.