Storbritanniens konkurrensmyndighet Competition and Markets Authority motsätter sig Microsofts aviserade köp av speljätten Activision Blizzard, eftersom de menar att den medför konkurrensproblem på den nya marknaden för molnbaserade spel. Det rapporterar nyhetskanalen CNBC.

Myndigheten motiverar beslutet med att Microsoft skulle kunna göra Activisions spel exklusiva för sin molnspelsplattform Xbox Game Pass och stänga ute andra aktörer på marknaden.

Det här är ett tufft besked för Microsoft som är i färd med att övertyga myndigheter om att en affär i stället skulle gynna konkurrensen.

Microsoft uppger att de planerar att överklaga beslutet.

Det var i januari 2022 som Microsoft gick ut med sin avsikt att förvärva Activision Blizzard i en affär värd 69 miljarder dollar. Men några av konkurrenterna på gaming-marknaden, som Sony, har uttryckt oro för att Microsoft skulle kunna göra populära spel som Call of Duty exklusiva för Xbox-konsoler.

Microsoft har försökt lugna dem och andra konkurrenter genom att erbjuda dem långa avtal och har hävdat att det inte skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för dem att hålla tillbaka Call of Duty från plattformar som Playstation eller Nintendo med tanke på licensintäkterna det genererar, skriver CNBC.

Flera andra tillsynsmyndigheter utreder affären, däribland EU. Amerikanska Federal Trade Commission vill stoppa affären av konkurrensskäl.