Den domare som överser en stämningsansökan i USA gällande att Teslas autopilot kan ha vållat en annan persons död har nu avisat ett argument från Tesla om att videor som visar företagets vd Elon Musk göra offentliga uttalanden om självkörningssystemet kan vara deepfakes, rapporterar Ars Technica.

Tesla har sagt att de varken kan bekräfta eller förneka ett antal uttalanden som Elon Musk ska ha gjort i flera tal och intervjuer under en tioårsperiod gällande självkörningen.

Domare Evette D Pennypacker, säger att Teslas argument är ”djupt problematiskt”:

”Deras position är att på grund av att Mr Musk är berömd och kan vara målet för deepfakes så är hans offentliga uttalanden immuna. Med andra ord kan Mr Musk, och andra i hans position, helt enkelt säga vad de vill i offentligheten, och sedan gömma sig bakom möjligheten att deras inspelade uttalanden kan vara en deepfake för att undvika att ta ansvar för vad de faktiskt sagt och gjort.”

Domaren har i den preliminära domen nu beordrat att Elon Musk ska bli intervjuad av målsägarna som ska kunna fråga honom ifall han gjort uttalandena.