Cepheo är namnet på den nya skandinaviska Microsoftpartner som skapas från och med 1 april, tack vare nya majoritetsägaren, investmentbolaget Polaris. Eller nytt och nytt, bolaget som idag heter Cepheo är till stor del samma bolag som köptes av konsultjätten DXC 2019, och då hette EG. Men nu bryter sig verksamheten ut från DXC för att istället verkar på egna ben.

Bolagets fokus kommer ligga på Microsofts Dynamics 365, och har från starten cirka 400 medarbetare ombord. I Sverige kommer styrkan utgöras av cirka 75 personer och man har kunder på plats, främst inom sina tre huvudbranscher som är tillverkningsindustri, detaljhandel/distribution samt energi.

När DXC köpte EG hade de en ambition att blicka mot mindre bolag, men numera har man återgått till den tidigare strategin med mer fokus på de allra största bolagen. Det var enligt René Ebbesen, som är en av Cepheos vd:ar och medgrundare, en av anledningarna till att man hellre jobbar vidare utanför DXC.

– Vi ligger mer mot midmarket, och nu kan vi tack vare Polaris komma ut och stå på egna ben, säger han om den nya situationen där han också är en av delägarna

– Polaris är majoritetsägare, och jag och Jørgen har också andelar.

Med Jørgen syftar han på Jørgen Jakobsen, som precis som René Ebbesen också har titeln co-ceo. Det var också Jørgen Jakobsen som ledde DXC i Nordeuropa efter att HP:s konsultverksamhet slagits ihop med det tidgare CSC.

Av de 400 anställda finns ungefär hälften i Danmark, medan Sverige och Norge har cirka 75 var och resterande finns på bolagets kompetenscenter i Polen. Framöver ska man tampas mot de stora globala konsultjättarna men även mot de affärssysteminriktade konsultbolag som finns på den nordiska marknaden.

– Vi kommer ha 100 procent fokus på Microsoft, med tyngdpunkt på Dynamics 365. Vi vill vara ett svenskt Microsoft-powerhouse för våra svenska kunder och nu ska vi släppa loss energin och jobba vidare tillsammans med partner och medarbetare. Det är bättre att göra det i egen regi, säger René Ebbesen och ser fram emot att få komma igång..

– Det som är glädjande är att alla medarbetare har sagt att de vill vara med, och kunderna vill också vara med på den här resan.

Hur ser ambitionen ut framöver?

– Vi har ett nära samarbete med Polaris. med en strategi där vi ska växa. Både organiskt men även via förvärv. Vi ser stora möjligheter.

Det kan även bli aktuellt i Sverige. I det svenska bolaget är det många som är kvar från gamla EG-tiden. Och precis som det var då har man medarbetare runt hela landet, med kontor i de tre storstäderna.

– Vi har medarbetare runt om i landet med kontor i Malmö, Stockholm och Göteborg, säger Henrik Borg, som ska leda den svenska delen av Cepheo, som inom kort ska inviga ett nytt kontor i Kista.

– Vi kommer ha nya lokaler, då vi vill visa att vi startar något nytt. I juni ska vi ha dessutom en stor kickoff där vi samlar alla och pratar om hur vi ska växa.

Och Henrik Borg ser stora möjligheter i Sverige framöver.

– Vi vill tillföra Microsoftekonomin resurser. Det är ett område med stor tillväxt och med stora behov.

Kommer det bli aktuellt att köpa något i Sverige?

– Vi ska växa både organiskt och via förvärv. För att växa organiskt kommer vi investera i duktiga medarbetare. Ambitionen är att vi ska rekrytera, och vi har redan folk som söker sig till oss. Vi vill anställa personer med olika erfarenheter, både direkt från skolan till seniora medarbetare, säger Henrik Borg.