I stället för att memorera lösenord ska Googleanvändare nu kunna använda inloggningsnycklar för att komma åt sina konton.

”De är både enklare att använda och säkrare än lösenord, så användarna behöver inte längre förlita sig på husdjurens namn, födelsedagar eller det ökända password123” skriver Google i ett blogginlägg.

Inloggningen sker med hjälp av biometriska sensorer som fingeravtrycks- eller ansiktsskannrar, mobilens pin-kod för enhetslåsning eller fysiska autentisringsdonglar som Yubikeys. Sedan skapar man en nyckel på den enhet som man använder genom att klicka på det alternativet.

Skiftet ökar säkerheten eftersom angripare på olika vis kan komma över en användares lösenord genom att stjäla det eller lura till sig det. Det nya systemet använder kryptografiska nycklar som lagras på användarnas enheter för autentisering av konton.

Övergången till inloggningsnycklar är ett gemensamt initiativ från branschorganisationen Fido Alliance och även Apple och Microsoft har fått på plats den infrastruktur som behövs.

Christiaan Brand, produktchef för identitet och säkerhet på Google, säger till Wired att det här är en möjlighet att förändra hur användarna tänker när de loggar in.

– Om vi kan förändra hur inloggning fungerar för ditt Google-konto hoppas vi att konsumenterna kommer att börja vänja sig vid tekniken och även signalera till branschen att vi inte bara pratar om det här – det är redo att användas på bästa sätt, säger han.

Funktionen lanserades under gårdagen och för att börja använda den behöver användarna söka upp den proaktivt. Men Google har för avsikt att marknadsföra – och uppmuntra användarna att gå över till – den nya inloggningsmetoden under de närmaste månaderna.

Lösenord kommer att finnas kvar parallellt och den som skapat en nyckel för sitt konto kommer fortfarande att kunna använda sin gamla inloggning, Men på sikt hoppas Google att människor över tid kommer att tycka att inloggningsnycklar är enklare att använda än lösenorden.