Konsortiet som kommer att ledas av Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES och Thales Alenia Space planerar att lägga ett bud för att bygga en föreslagen satellitkonstellation, IRIS², som ska erbjuda global kommunikation. Det skulle ge EU anslultning från låg omloppsbana liknande det som SpaceX Starlink erbjuder.

Det uppger de i ett uttalande i veckan.

IRIS² syftar till att ge en ny säker och robust anslutningsinfrastruktur till europeiska myndigheter, företag och medborgare. I konsortiet kommer även telekomföretag som Deutsche Telekom, OHB, Orange Hisdesat, Telespazio och Thales ingå.

Konsortiet kommer också att uppmuntra startups och andra små och medelstora företag att gå med i partnerskapet, vilket ska resultera i en mer innovativ och konkurrenskraftig europeisk rymdsektor där nya affärsmodeller kan växa fram.

När EU-kommissionären Thierry Breton i november gick ut med planerna för IRIS² berättade han att EU kommer att pumpa in 2,4 miljarder euro i projektet och att de sedan förväntar sig investeringar från Europeiska rymdorganisationen och privata bolag, skriver Ars Technica.

– IRIS² etablerar rymden som en faktor i den europeiska autonomin, en faktor för anslutning och motståndskraft, sade han vid presentationen. Det stärker Europas position som en verklig rymdmakt. Med en tydlig ambition och riktning.