I samband med att Tietoevry redovisade sina siffror för årets första kvartal framkom det också att de redan kommunicerade planerna för Tietoevry Banking och Tietoevry Tech Services står fast. Tech Services ska antingen säljas eller särnoteras som ett eget bolag, medan planen för Banking är en särnotering.

Det var också Tietoevry Tech Services som var föremål för den stora nyheten, att ytterligare 500 tjänster ska kapas, med målet att verksamheten ska bli mer effektiv.

– När man kombinerar två verksamheter så upptäcker man att det finns överlappande roller. Det är naturligt, och givet hur prispressad marknaden är så måste vi vara ännu effektivare, säger koncernchefen Kimmo Alkio till Computer Sweden.

Men när Kimmo Alkio tittar tillbaka på kvartalet konstaterar han att det varit en bra start på 2023.

– Vi gör en riktigt bra start på året med 8 procents tillväxt och en hälsosam lönsamhet, starkt cashflow och en bra orderingång. Det är starkt att ett nordiskt techbolag kan leverera det resultatet under utmanande ekonomiska tider, säger han och lyfter de delar som har gått bäst.

– Vi har sett gynnsam utveckling för Create, inom två delar av Software, samt inom Banking och Create.

Nolltillväxt

För Tietoevry Tech Services, som från och med den 1 april är en och samma verksamhet bestående av de tidigare affärsområdena Connect och Transform, ser det alltså inte lika ljust ut. För Connect blev det i princip ingen tillväxt alls medan Transform växte med 6 procent.

– Tjänstemarknaden fortsätter att förändras. Med det i åtanke följer vi signalerna i marknaden. Vi vill skapa bättre förutsättningar genom att slå ihop båda. Kombinerat får de en bättre kapacitet och det blir mer effektivt än om de fortsätter var och en för sig. Det finns många gemensamma kunder också, och tillsammans ska de stötta stora företag att skapa en agil och mer fungerande it-miljö, säger Kimmo Alkio.

Exakt vad som ska hända med Tietoevry Tech Services lär klarna under det kommande året. Utöver de stundande neddragningarna kom inte några nya besked, annat än att samma plan ligger fast. Och det gäller även för Tietoevry Banking.

– Idag har vi bekräftat det vi tidigare sagt, att de ska säljas eller noteras. Vi måste följa signalerna på marknaden och se vad som är möjligt. Tjänstemarknaden är en marknad som kräver storlek eftersom det är så väldigt prispressat.

Har ni fått några intressenter som vill köpa Tech Services, och är det i så fall andra bolag i branschen eller riskkapitalbolag?

– Det finns alltid dialoger som sker. Det är en naturlig konsekvens när processen är igång.

Som vi skrev nyligen har det blivit lite stiltje i branschen vad gäller stora förvärv. Höga räntor och osäkerhet gör att det blir svårt för köpare och säljare att mötas.

Är det inte lite dålig tajming att försöka sälja nu?

– Vi har det i åtanke och vet att det finns olika alternativ. Redan när annonserade planen har vi vetat att vårt agerande kommer utvärderas från marknadsläget.

Sverige krymper 

Ända sedan Tieto och Evry slogs ihop har Sverige varit bolagets största land sett till antal anställda. Frågan är hur länge det håller i sig?

I den senaste kvartalsrapporten tronar Sverige fortfarande i toppen, med 4 027 anställda, vilket är knappt 200 färre än motsvarande period ifjol. Näst största land är Norge, med 3 945 anställda, följt av Finland med 3 121.

De nedskärningar som aviserats kommer också slå hårdast mot Sverige och Finland.

Kommer ni snart vara större i Norge än i Sverige?

– Det är inte den mest avgörande faktorn. Det viktiga är att vi behöver ha den bästa kompetensen på rätt plats. Våra kunder letar efter det bästa och vi fortsätter serva nordiska kunder. Idag utgår vi från fem affärsområden och inte utifrån länder, säger Kimmo Alkio.