Finops Foundation, som sköts i regi av Linux Foundation, lanserar nu sitt nya projekt Focus (Finops Open Cost and Usage Specification) som har målet att ta fram en gemensam specifiaktion för molnkostnader och användning.

Tanken är att skapa en enhetlig datastruktur och nomenklatur för informationen om molnkostnader presenteras. Specifikationen är för närvarande inriktad på molnleverantörer, men stiftelsen räknar med att utvidga konceptet till att även stödja SaaS-leverantörer och licenskostnader.

Förutom molnjättar som Google och Microsoft ingår även företa som Cloudzero, Cloudmonitor, Neos, VMware, Tenary och Accenture i styrgruppen.

– Ett av de underliggande kärnproblemen med att arbeta med Finops-data och försöka uppmuntra en kultur av kostnadsansvar, integrera finanser och få utvecklare att vara mer effektiva ur en kostnadssynpunkt är att datan som används som grund är väldigt förvirrande, säger J.R. Storment, chef för Finops Foundation, till Techcrunch och fortsätter:

– Vi försöker lösa det underliggande dataproblemet. Den stora utmaningen är att folk inte litar på datan och inte förstår den och som resultat kan de inte fatta några beslut.

Läs också: AI och molnfrågor i centrum när Microsofts partner rustar för nytt år