Den nya satsningen gäller till en början bara Kjell & Companys medlemmar, som från och med nu kan panta datorer, telefoner och surfplattor i 16 av kedjans butiker. Det nya initiativet sker tillsammans med Reuseit, ett bolag som för ungefär två år sedan blev en del av Elanderskoncernen.

Reuseit kommer ta hand om kvalitetssäkring och säker radering av all information på enheterna, samt stå för rekonditionering. Den som pantar en produkt får, enligt Kjell & Company, välja mellan att få betalt till sitt bankkonto, eller via en värdecheck som adderar 10 procent på enhetens värde.

De produkter som har högst kvalitet kommer sedan att säljas via Kjell & Companys sajt, där man redan smugit igång med begagnade produkter. Det är också på sajten man inleder sin pantprocess, genom att få en värdering av sin produkt.

– Att maximera nyttan av teknik har präglat Kjells verksamhet i över 30 år. Tyvärr finns det idag väldigt mycket fullt fungerande teknik i våra hem som inte används. Därför satsar vi nu på att erbjuda marknadens bästa service för återanvändning av teknik, både vad gäller ersättning och trygghet i hanteringen, säger Adam Bosshammar, affärsutvecklingschef på Kjell & Company i ett pressmeddelande.

Daniel Steneby, vd på Reuseit, ser också fram emot att få komma igång med samarbetet.

– Tillsammans med Kjell & Company skapar vi en infrastruktur för att sätta rätt teknik i rätt händer och förlänga livslängden på begagnad it. Vårt gemensamma initiativ skall spara både på jordens resurser men också vara snäll mot konsumenternas plånbok, säger han.