Det är Fujitsu som under våren har öppnat vad man kallar ett Cyber Defence Center, som nu etablerats i såväl Kista som i Östersund. Det riktar sig till både offentlig sektor och företag, men siktet är främst riktat mot kommuner.

– Många organisationer talar om utmaningarna med den operativa cybersäkerheten just nu. Intresset är mycket stort, framför allt från kommuner. Vi tar hand om deras säkerhetsutmaningar, inte minst löser vi problem med rekryteringen av kompetens, säger Kent Magnusson, som är ansvarig för cybersäkerhetsteamet på Fujitsu Sverige i ett pressmeddelande.

Centret ska enligt Fujitsu vara bemannat dygnet runt, och vid akuta behov kommer man även ta hjälp av nya samarbetspartnern Truesec.

– Samarbetet med Truesec gör att kommuner, regioner och myndigheter kan känna sig genuint trygga om det värsta inträffar. Truesec har Nordens främsta incident response-team som leds av Markus Lassfolk. Teamets fokus är utredning och att få igång verksamheten igen på kortast möjliga tid, säger Kent Magnusson.

Enligt Fujitsu finns de första kunderna redan på plats, och affärsmodellen bygger på ett abonnemangsupplägg där kunden ska kunna köpa säkerhetstjänster efter behov månadsvis.

- Vi ser fram emot att arbeta med Fujitsu och att med gemensamma insatser, skydda offentliga verksamheter och samhälle när cyberattacker drabbar. Genom samarbetet med Fujitsu, som har en stark kundbas inte minst inom offentlig sektor, kommer denna kompetens fler svenska organisationer till del, säger Markus Lassfolk på Truesec i en kommentar.