En av branschens verkliga veteraner, Pulsens grundare Wigar Bartholdson, har nu blivit bok. Boken som precis lanserats heter ”Först på bollen – Wigar, Pulsen och Borås” och är skriven av Robert Johnsson.
– Den handlar om mig och familjen, ADB och it, och lite om Elfsborg och Borås, lyder snabbsammanfattningen från huvudpersonen själv, som är mycket nöjd med att stora delar av hans liv satts på pränt.
– Det känns väldigt spännande och roligt att det har blivit av. Vi har pratat om det en del.
Det var 1964 som han grundade Pulsen, en koncern som idag heter Pulsen Group och som fortfarande utgår från Borås. Namnet Pulsen är dock inte lika gammalt.
– Namnet kom till 1983. Vi hette Boråsdata innan, men 1984 gick vi in på OTC-listan, och då ville vi heta något mer spännande, något som var i rörelse och som inte fick stanna. Det var jag och en reklamkille som satt och spånade, och vi tyckte Pulsen stämde bra överens med det, säger Wigar Bartholdson, vars resa som börs-vd varade i några år.
– Det var spännande att gå in på börsen, men efter ett tag blev det bara kvartalsinriktning. Vi hade en annan inriktning och ville vara mer långsiktiga med vad vi gjorde, så i samband med att det var fastighetskris 1992 gick det att köpa ut bolaget från börsen igen.
Och sedan dess har det helt och hållet varit ett familjeföretag, vilket är lite av en udda fågel i en bransch där bolag ofta köper varandra eller köps upp av riskkapitalbolag.
– Jag har tre söner som alla blev delägare, konstaterar Wigar Bartholdson och anser att fördelarna med familjeföretag överväger nackdelarna.
– Jag tycker det är positivt att ta in dem. Sedan är det alltid svårt att veta när man ska ta steget och låta nästa generation ta över. Och ibland har det varit lite svårt under resans gång.
Men när överlämnandet väl skedde 2016 var det oundvikligt. I samband med en golfrunda i Båstad segnade Wigar Bartholdson ned efter problem med aortan.
– Jag fick ont i bröstet och föll ihop. Som tur var var jag nere i Båstad, och det var under tennisveckan så ambulansen kom direkt. Jag blev först körd till Helsingborg och sedan till Lund där jag blev opererad.
Och det innebar också att Pulsen bytte vd.
– Min mellanpojke var ledig då och kunde ta över.
Mellanpojken Jonus Bartholdson är fortfarande koncernchef för Pulsen Group, medan äldsta brodern Jesper är vd på distributören Pedab och yngste brodern Jöns leder fastighetsverksamheten i Stockholm. Och Wigar Bartholdson uppskattar att jobba med sönerna.
– Alla våra barn är duktiga och har synpunkter. Saker och ting diskuteras så klart, men vi har ofta haft samsyn. Jag tycker det har fungerat bra, säger han och konstaterar att den hemvävda och för branschen lite annorlunda modellen har gett bra resultat.
– Vi har till skillnad från många kollegor skyndat lite långsamt. Vi har vuxit med en viss form av kontrollerad växt. Det är därför vi fortfarande är kvar. Vi har hela tiden varit inriktade på att vara en del av våra kunders verksamhet och vuxit lite varje år och idag omsätter vi nästan 4 miljarder.
Har ni haft tillväxt varje år?
– I regel har vi vuxit lite varje år, men det finns undantag. Vi fick till exempel ett hem-pc-avtal med Volvokoncernen, så året efter det hade vi inte riktigt den omsättningen.
Har ni inte fått några bud utifrån under alla dessa år?
– Inte för hela koncernen. Vi har fått bud på vissa delar och i vissa lägen har vi avyttrat något. Men för det mesta har vi köpt bolag som passat in i vår verksamhet.
Varför har ni inte fått några bud, tror du?
– Vi kanske har fått propåer, men sagt att vi inte är intresserade av att sälja, så vi har inte fört de diskussionerna.
Att läsa om Wigar Bartholdsons historia innebär också att läsa om Borås historia. Att han hamnade i it-branschen var till stor del en slump, och det skedde när han jobbade i den bransch som Borås kanske varit mest känd för.
– Jag jobbade på Sveriges förenade trikåfabriker. Det var tack vare min första och enda chef, Allan Karlsson, som var en väldigt duktig chef. De hade beställt in en IBM 1401:a. Den beställdes 1959 och levererades i slutet av 1961. Då skulle de välja ut fyra stycken som skulle lära sig programmering och system och jag blev en av de fyra, minns han.
Varför blev det just du?
– Just då praktiserade jag i Halmstad där vi tillverkade underkläder, och då kom han ner när jag var där. Han hade med sig en kaffekorg med bullar och tog med mig till stranden. Han ville fråga om jag var intresserad av att satsa på det här med ADB. ”Jag vet inget om det men det låter intressant", svarade jag. Sedan insåg jag när jag börjat jobba med det vilka möjligheter det finns i ADB.
Och just IBM har spelat en viktig roll i Pulsenkoncernens utveckling genom åren.
– Vi har haft mycket samröre med IBM och har hela tiden haft bra relationer. Vi har varit kund på stordatorsidan och varit återförsäljare av pc, varit agent för AS 400 och vi var även IBM:s första distributör i Sverige.
Även fotbollen har spelat en viktig roll. 1961 vann Wigar Bartholdson och Elfsborg SM-guld.
– Jag spelade sju år i allsvenskan och tolv år totalt.
Vad hade du för position?
– Jag spelade först i kedjan, sedan som halvback och avslutade i försvaret.
Han berättar också att han hjälptes av fotbollskarriären i jobbet.
– När jag började 1964 hade jag stor nytta av att jag spelade kvar i Elfsborg. Det gjorde att det var lätt att komma in på företagen. Först hade man en diskussion om fotboll och sedan pratade man om ADB.
Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag tycker att den skulle passa i utbildningar. Den belyser lite av it-historien. Du får en historisk blick av det, från beskmaskiner till att idag börja titta på robotar. Det ger en bra bild av utvecklingen.
Vad är du mest stolt över under alla år?
– Jag är stolt över hur vi har lyckats hantera allt trots sådan utveckling. Oftast tar det ett decennium innan en teknik sätter sig. Om man tittar tillbaka kan man säga att 60-talet var stordator, 70-talet minidator, 80-talet pc:n, under 90-talet började allt sättas ihop till nätverk och under 2000-talet när internet slog igenom och nu har vi AI-utvecklingen. Det tar sin tid att ta till sig ny teknik. Det går fort, men det går ändå inte alltid blixtsnabbt. Jag är stolt över att vi har kunnat hantera de här stegen på ett bra sätt, och det är nog det som gör att vi fortfarande är verksamma.