I somras skrev vi om att Microsoft letar en ny plats i södra Sverige för att bygga datacenter. Sedan tidigare finns man redan på plats i Gävle och Sandviken, och där ser det snart ut att bli ännu en datahall.

Microsoft har nämligen ansökt om att bygga ännu ett datacenter i Sandviken. I slutet av mars har bolaget lämnat in en ansökan om bygglov. Det skriver Gefle Dagblad och konstaterar att den nya ansökan har något större byggarea än det förra. Nu är det 25 843 kvadratmeter, en siffra som vid förra ansökan var 23 000 kvadratmeter.

– Vi jobbar parallellt med startbeskedsprocessen och ska ha tekniskt samråd de närmaste dagarna för att gå igenom de tekniska handlingarna. Vi får se var det landar. Behövs det fler kompletteringar kan startbeskedet dröja, säger Kristina Alm, bygglovshandläggare i Sandviken till Gefle Dagblad om hur processen kommer framskrida.

Överklagandetiden för ett bygglov är ungefär en månad så bygget av ett nytt datacenter lär komma igång tidigast i mitten av juni.

På Microsoft uppger man att det här är en fortsättning av den ursprungliga planen.

– Det handlar om en helt ny byggnad, egentligen en identisk kopia av den hall som finns idag. Den nya kommer att ligga precis intill strax väster om den befintliga hallen, säger Microsofts kommunikationschef Andreas Wingren till Gefle Dagblad och konstaterar att det ligger inom ramen för den övergripande detaljplanen.

– I detaljplanen ryms fem sådana här hallar.

När övriga tre kan bli aktuella återstår att se. Enligt Microsoft beror det på hur efterfrågan på molntjänster utvecklas i Sverige.

– Just nu ser vi ingen tendens att efterfrågan avtar. Men beslut om ytterligare byggen är inte tagna än, säger Andreas Wingren.