I går var det dags för Googles årliga utvecklarkonferens I/O och AI-vågen var den helt dominerande.
Googles vd Sundar Pichai talade om hur Google nu integrerar generativ AI i sin sökmotor, i produkter som Gmail och Google Photos.
– Vi håller på att förnya alla våra kärnprodukter, inklusive sökning, säger han.
Bland annat presenterades den nya sökfunktionen, Search Generative Experience, som förutom att leverera söksvar i den form vi vant oss vid med en lista blå länkar också kan svara på öppna frågor. För den som vill prova det nya söket finns en väntelista.
Samtidigt skippar Google väntelistan till sin renodlade chattbot – och Chat GPT-utmanare – Bard som nu går att använda i 180 länder i sin engelska version. Parallellt kommer också stöd för nya språk som japanska och koreanska.
Det kommer också funktioner som gör det lättare att exportera text till Google Docs och Gmail.
Bard blir också mer visuell – det handlar om att sökresultaten kan innehålla bilder, möjlighet till bildanalys och under de kommande månaderna ska det också bli möjligt att generera bilder, en funktion som drivs av Adobe Firefly.
Dessutom uppgraderas Bards språkmodell till Palm 2 som enligt Sundar Pichai blivit betydligt starkare på logik och resonemang än tidigare språkmodeller efter att ha tränats särskilt just på det.
Även för jobbmiljön utmanas Microsofts Copilot-satsning där Google arbetar hårt för att få ut ett knippe AI-funktioner till Workplace, en satsning som under konferensen presenterades under det nya namnet Duet AI.
Redan i mars började Google att låta utvalda testare prova på ett antal AI-funktioner i Workspace som skrivhjälp i Docs och Gmail, bildgenerering för Slides, automatiska mötessammanfattningar för Meet.
Den nyhet som presenterades på I/O är att Gmail får skrivhjälp även i mobilen. Ännu finns inte AI-funktionerna för Workspace allmänt tillgängliga utan man måste registrera sig för Workspace Labs och ansluta sig till en väntelista.
Samtidigt som AI rullas ut på bred front så har Google också för avsikt att märka AI-genererade bilder så att det syns att de är just AI-genererade. Märkningen är inte synlig men kan läsas av mjukvara, som Google Search, som sedan kan visa informationen för användarna.
Som ett led i att förhindra bedrägerier och desinformation ska Google dessutom lägga in information i alla bilder om när de först laddades upp och om de använts på nyhetssajter.
Här har Google samlat alla nyheter från I/O-konferensen.