Nu tar hon över på konsultmäklaren

Jeanette Rumenius är ny vd och koncernchef på konsultmäklaren A Society. Hon har under de senaste åren haft rollen som vice vd i koncernen, och har även lett den nordiska verksamheten. Hon har innan dess ett förflutet på bolag som Ework och SEB, och inte minst var hon vd på Sigma Society, som var det bolag som slogs ihop med Assistera för fem år sedan och därmed bildade A Society.

– Jag är övertygad om att A Society är rätt partner för alla som vill ha den skarpaste kompetensen, flexibla team och service på högsta nivå, säger hon i ett pressmeddelande och konstaterar vidare.

– Jag ser fram emot att tillsammans med våra kunder driva en positiv samhällsförbättring genom teknisk innovation. Våra kunder är med och leder utvecklingen inom AI, IoT, 6G, hållbar teknik, autonoma system och många andra tekniker med enormt mycket potential till samhällsförbättring.

Hon ersätter Per-Ola Malm som istället får en övergripande roll med ansvar för den fortsatta Defence-satsningen för flera bolag inom Danir-koncernen, där A Society ingår tillsammans med bland annat Pion Group och Nexer.

– Vi har haft en fantastiskt rolig och framgångsrik period tillsammans och det är nu perfekt timing att lämna över vd-rollen för nästa steg i bolagets utveckling. Jeanette är en kompetent ledare med en stark vision om hur vi kan kombinera den kultur som gör A Society unikt med de krav på effektiva arbetssätt och system som krävs för att bli ett tillväxtföretag, säger Per-Ola Malm.

Ny Sverigechef på Sas Institute

Sas Institute har nyligen utsett Fredrik Banffy till Sverigechef. Han kom till Sas Institute från Qlik och har sedan dess haft olika chefsroller. Ny kliver han in som Sverigechef och har även titeln nordisk försäljningschef. Innan tiden på Qlik samt har han även jobbat länge inom detaljhandeln, på Gallerix.

– Under tiden inom detaljhandeln förstod jag hur viktig dataanalys är för en affärsverksamhet. Det ledde till att jag fördjupade mig inom dataanalys och beslutsstöd, säger han i ett pressmeddelande och ser nu fram emot att få sprida kunskapen om dataanalys och AI.

– En viktig faktor för att effektivt kunna nyttja tekniken är organisationens AI-mognad och dess anpassningsförmåga. För att främja innovation och produktivitet är det avgörande att både utveckla den befintliga arbetskraftens kompetens och att rekrytera rätt talanger för att kunna dra nytta av fördelarna med dataanalys och AI. Detta kräver en långsiktig och kontinuerlig satsning på kompetensutveckling.

Optimizely tar in produktchef

Rupali Jain är ny produktchef på Optimizely, som tidigare hette Episerver. Hon har tidigare haft ledande roller på ett antal SaaS-företag, där hon bland annat jobbat med Power BI på Microsoft och på Qualtrics.

– Det som drog mig till Optimizely var bolagets insikter om hur marknadsförare arbetar och de lösningar som behövs för att radikalt förbättra deras vardag. Jag är oerhört förväntansfull och ser fram emot att ansluta till ett team som förstår dessa unika utmaningar och som alltid sätter kundernas behov i första rummet, säger hon om det nya uppdraget i ett pressmeddelande.

– Vi behövde en produktleda​re som har erfarenhet av att skala marknadsledande SaaS-plattformar och vi hittade den ledaren i Rupali. Hon arbetar för användarnas behov och prioriterar innovation som skapar påtagligt kundvärde. Vi är övertygade om att hon kommer att spela en viktig roll i vårt uppdrag att förändra hur marknadsförings- och produktteam arbetar tillsammans ​för att skapa och optimera digitala upplevelser, säger Optimizelys vd Alex Atzberger.

Inuse-trio tar norskt bolag till Sverige

Den norska digitalbyrån Variant etablerar sig i Sverige. Det är trion Sara Doltz, David Dinka och Sara Hernandez som ska starta upp bolagets första Sverigekontor, som ligger i Stockholm. De kommer samtliga från Inuse.

Variant startades 2018 i Trondheim och har utöver det kontor i Bergen och Oslo. Konsultbyrå beskriver sig som ett bolag som jobbar i skärningspunkten mellan design, utveckling och människor. Sara Doltz blir operativ chef på det svenska bolaget och hon säger följande i ett pressmeddelande:

– Vi märker redan ett stort intresse av att vara en del av Variant. Dels så tror jag det är värderingarna och öppenheten, men också inställningen till konsultrollen. Vi vill inte komma till våra kunder och endast vara experten eller gurun, utan vi vill jobba tillsammans och hjälpa till att bygga upp kunskap och oberoende.

– Det är fantastiskt inspirerande att bygga upp något från början, där det ändå finns en sund värderingsgrund att luta sig mot. Målet för oss är att utmana många gamla sanningar inom konsultvärlden, genom generositet och transparens, samtidigt som vi hjälper våra kunder med värdeskapande design och utveckling, säger David Dinka, som får titeln cdo på Variant Sverige i.

Tar flygstolen in i Qgroup

Linda Bjernstål kliver in som styrelseledamot i konsultbolaget Qgroup. Hon har bland annat grundat och drivit upp resesajten Flygstolen.se, som hon sålde efter ett drygt decennium och har sedan dess jobbat som entreprenör och affärsängel.

Det är kul att vara tillbaka i tech, det är där jag har mina rötter fast i en annan bransch. Qgroup har ju vuxit starkt de senaste åren men de är fortfarande förankrade i sitt entreprenörskap. Det ser jag fram emot att jobba vidare med samt bidra med min kompetens från min tillväxtresa med Flygstolen, säger hon i ett pressmeddelande.

– Linda Bjernstål blir ett mycket positivt tillskott till vår styrelse och verksamhet. Hon har en gedigen bakgrund inom att driva och skapa bolag och kommer in med kompetens, kraft och energi som passar oss perfekt, säger Mikael Kretz, grundare av Qgroup.

Utöver Linda Bjernstål och Mikael Kretz ingår följande i Qgroups styrelse sedan tidigare: Göran Linder, styrelseordförande, grundaren Håkan Paulsson, Peter Carlsson, vd på Northvolt, Fredrik Wester, vd och styrelseledamot i Paradox Interactive samt Facebooks tidigare Sverigechef Sam Rihani.

Veckans chefsnyheter publiceras först i nyhetsbrevet Branschkollen. För att vara först med de senaste nyheterna, prenumerera här.