Detta mindre än en månad efter att Storbritanniens konkurrensmyndighet gick ut med att de motsätter sig affären med motiveringen att den skulle skada konkurrensen på marknaden.

EU-kommissionen uppger dock att de känner sig säkra på att de åtgärdsförslag som Microsoft presenterat ”fullständigt svarar upp mot de konkurrensproblem som kommissionen identifierat”. Godkännandet är dock villkorat med att åtgärderna genomförs och fullföljs. En oberoende part under tillsyn av kommissionen kommer att kontrollera detta.

”Som alltid har kommissionen baserat sitt beslut på hårda bevis, omfattande information och feedback från konkurrenter och kunder, däribland spelutvecklare och distributörer samt från molnspelsplattformar i EU”, uppger kommissionen i ett uttalande.

Det var i januari 2022 som Microsoft gick ut med sin avsikt att förvärva Activision Blizzard i en affär värd 69 miljarder dollar. Men några av konkurrenterna på gaming-marknaden, som Sony, har uttryckt oro för att Microsoft skulle kunna göra populära spel som Call of Duty exklusiva för Xbox-konsoler.

Microsoft har försökt lugna dem och andra konkurrenter genom att erbjuda dem långa avtal och har hävdat att det inte skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för dem att hålla tillbaka Call of Duty från plattformar som Playstation eller Nintendo med tanke på licensintäkterna det genererar.