Det danska konsultbolaget Epico utökar nu sin svenska verksamhet genom att köpa en majoritetsandel i svenska Dynamant, med verksamhet i Göteborg och Stockholm. För det danska konsultbolaget handlar det framför allt om att stärka sig på marknaden för stordatortjänster.

Epico, som omsätter ungefär en halv miljard danska kronor, köper 60 procent av aktierna i Dynamant. Det svenska bolaget kommer behålla sitt namn, men kommer framöver att ingå i Epicos techdivision.

Christian van Roon Thomsen, vd för Epico i Sverige och Norge, säger att det också är ett strategiskt viktigt steg i bolagets skandinaviska expansion och konstaterar att man tack vare köpet av Dynamant kommer ha cirka 150 konsulter i Sverige.

– Mainframe kommer att fortsätta att ha sitt värde och existera i många år framöver och därför ser vi investeringen som en fantastisk möjlighet för oss, säger han i ett pressmeddelande.

Han vill inte säga exakt vad danskarna betalar för sin andel men uppger att det rör sig om ett ”tvåsiffrigt miljonbelopp”.

– Förvärvet är en del av en större tillväxtstrategi på den svenska marknaden, där Epico tar ett stort steg framåt för att erbjuda fler tjänster till fler kunder. Detta innebär att vi nu kan erbjuda expertlösningar inom Oracle, data science och mainframe över Öresund, och det är vår ambition att bli lika kända på andra sidan vattnet och beyond som vi är i Danmark.

Och det är som sagt den stora efterfrågan på stordatorkompetens som är den största drivkraften.

– Särskilt den finansiella sektorn bygger på mainframe. Detta kommer inte att förändras inom den närmaste framtiden, men flera branscher upplever redan nu en brist på experter på mainframe eftersom fokus har legat på utbildning för många andra typer av lösningar. Därför tror vi att vi tillsammans med Dynamant kan bidra till att lindra efterfrågan, säger Christian van Roon Thomsen.

Dynamants vd Patrik Boman ser fram emot att bli en del av det växande danska konsultbolaget.

– Epico är en ledstjärna när det gäller att tillhandahålla kompetenta it-konsulter till både offentlig och privat sektor, så vi ser fram emot att få många nya kollegor på andra sidan Öresund. Vi tror att med Epico som ny huvudägare kan vi tillsammans skapa värde för oss alla på många områden och ser fram emot att arbeta med dem, säger han i en kommentar.