Microsofts grundare Bill Gates tror att framtidens toppföretag inom artificiell intelligens, AI, kommer att ha skapat en personlig digital assistent som kan utföra särskilda sysslor åt människor. Denna ännu inte utvecklade assistent kommer att kunna förstå en persons behov och vanor.

Det här sade Bill Gates under en AI-konferens i San Fransisco som anordnades av investmentbankerna Goldman Sachs och SV Angel. Det rapporterar CNBC.

Tekniken kan förändra användarbeteenden radikalt, sade Gates vidare, och kan resultera i att människor aldrig behöver besöka en sökwebbplats, använda produktivitetsverktyg eller handla på Amazon igen, fortsatte Gates.

– Vem som än vinner den personliga agenten, det är det stora, eftersom du aldrig kommer att behöva gå till en söksajt igen, aldrig till en produktivitetsplats och du kommer aldrig gå till Amazon igen.

Det kommer dock att ta en del tid innan den här kraftfulla framtida digitala assistenten är redo för att användas brett.

Gates tror vidare att det är ”50-50” om denna framtida AI-vinnare är en startup eller en etablerad techjätte.

– Jag skulle bli besviken om inte Microsoft kom in där. Men jag är imponerad av ett par startups, däribland Inflection, tillade Gates och syftade på ett AI-startup grundat av tidigare Deepmind-chefen Mustafa Suleyman.